• Business

    Ξανθός για φάρμακο: Διεκδικούμε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

    Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας


    Σε ένα νέο, σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης θα μπορούν βάσιμα να ελπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του φαρμάκου, σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, αναφορικά με τα εναλλακτικά σενάρια για το σύστημα τιμολόγησης, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν στους θεσμούς το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στα πλαίσια του 16ου Ετήσιου Συνεδρίου HEALTHWORLD, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κυβέρνηση έχει ήδη  θέσει ανοικτά στους «θεσμούς»  το θέμα της «αλλαγής αρχιτεκτονικής» στην αδιέξοδη  και στρεβλή τιμολογιακή  πολιτική και έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα  να παρουσιάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα εναλλακτικά σενάρια με κεντρικά  σημεία την διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών (αναφορά στην Ευρωζώνη και όχι στην ΕΕ ), τη δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα off patend και τα γενόσημα με βάση το ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας) και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων ( για ίδια δραστική και ίδια περιεκτικότητα) .

    «Στο βαθμό που καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς , την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του  φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε ο κ. Ξανθός.

    Το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής

    Αναφερόμενος στα οριζόντια μέτρα που απορρέουν από τη μνημονιακή πολιτική φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το αδιέξοδο είναι αδιαμφισβήτητο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «αλλαγή μίγματος» πολιτικής έτσι ώστε να διασφαλιστεί  η εγγυημένη  πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.

    Σύμφωνα με τον κ.Ξανθό, αυτός ο πολιτικός στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με μια συνολική δέσμη αλλαγών με τους εξής βασικούς άξονες :

    1. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας( ΗΤΑ) , δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών  κριτηρίων  επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν ( ολοκληρώνεται σύντομα το 1ο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας  ).
    2. Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών .
    3. Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα ( ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία (έχουν γίνει  τα πρώτα βήματα προετοιμασίας  μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας» ).

    «Κινούμαστε με μικρά αλλά σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε πορεία υλοποίησης διαρθρωτικών και όχι οριζόντιων μέτρων.  Χρειάζεται όμως  ένα κρίσιμο χρονικό περιθώριο για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις  της χώρας, αλλά και την ευκαιρία  μιας   κοινά αποδεκτής  αναμόρφωσης του ασφυκτικού πλαισίου που είναι σε ισχύ», τόνισε ο κ. Ξανθός.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σπάνιες παθήσεις: Την εξαίρεση του νοσοκομειακού clawback για τα ορφανά φάρμακα ζητούν ασθενείς και βιομηχανία
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσιεύθηκε η αξιολόγηση της Κομισιόν για τις πόλεις που διεκδικούν τον Ευρ. Οργανισμό Φαρμάκων
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ασφυκτικές οι πιέσεις στις τιμές των γενοσήμων

     



    ΣΧΟΛΙΑ