• Business

    Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    tanker τανκερ ναυτιλία ναυλαγορά


    Σχετικά σταθερές ήταν οι τάσεις στη ναυλαγορά για την πλειονότητα των πλοίων μεταφοράς υγρού φορτίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-14 Ιουλίου 2017.

    VLCCs

    Σύμφωνα με ναυτιλιακούς αναλυτές, η κινητικότητα της αγοράς στα πλοία τύπου VLCC την εβδομάδα που πέρασε ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τόσο ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων να αυξηθεί όσο και οι τιμές των ναύλων να βρεθούν υπό πίεση. Έτσι, η τιμή στην διαδρομή από την Δυτική Αφρική προς την Κίνα παρουσίασε πτώση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε WS55 ενώ παράλληλα, η τιμή στην διαδρομή από τον Περσικό Κόλπο προς την Ιαπωνία παρέμεινε σταθερή σε WS53,5.

    Έλλη Πατέρα
    Έλλη Πατέρα

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε οριακή άνοδο της τάξεως του 2% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $15.482 ημερησίως.

    SUEZMAXES

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρόλο που η κινητικότητα της αγοράς στην Δυτική Αφρική στα πλοία τύπου Suezmax ήταν αυξημένη την εβδομάδα που πέρασε, η μεγάλη προσφορά διαθέσιμων πλοίων που παρατηρήθηκε οδήγησε την τιμή στην διαδρομή από την παραπάνω περιοχή προς την Μεσόγειο πτωτικά σε WS62,5.

    Παράλληλα, η περιορισμένη κινητικότητα της αγοράς στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου είχε ως αποτέλεσμα η τιμή στην διαδρομή από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο να παραμείνει αμετάβλητη, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο 4% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $9.546 ημερησίως.

    AFRAMAXES

    Αυξημένη ήταν η ζήτηση της αγοράς στα πλοία τύπου Aframax, ειδικά στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, με αποτέλεσμα οι τιμές των ναύλων να βελτιωθούν σε διαδρομές με φόρτωση από την Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο. Έτσι, η τιμή στην διαδρομή από το Sidi Kerir προς την Τεργέστη ενισχύθηκε σε WS82,5 – σε αντίθεση με την τιμή στην διαδρομή από την Βαλτική προς την Βόρεια Θάλασσα, η οποία υποχώρησε σε WS62,5.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 6% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $7.734 ημερησίως.

    LR/MR

    Η αγορά των πλοίων τύπου LR1 στα ανατολικά του Σουέζ κινήθηκε πτωτικά την εβδομάδα που πέρασε, με την τιμή στην διαδρομή από τον Περσικό Κόλπο προς την Ιαπωνία να υποχωρεί σε WS111,5 ενώ αντίστοιχα, στην ίδια διαδρομή, η τιμή στα πλοία τύπου LR2 υποχώρησε σε WS93,5. Εν τω μεταξύ, η αγορά των πλοίων τύπου MR στην ίδια περιοχή παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη -σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα- με αποτέλεσμα η κατ’ αποκοπή (lumpsum) τιμή στην διαδρομή από τον Περσικό Κόλπο προς την Βόρεια Θάλασσα να παραμείνει στα $0,94 εκατ.

    Δυτικά του Σουέζ, το κλίμα στην αγορά των MRs ήταν ανάμεικτο, με τις τιμές των ναύλων στις βασικές διαδρομές από τον Kόλπο της Αμερικής να ενισχύονται, ενώ η τιμή στην κύρια (fronthaul) υπερατλαντική διαδρομή υποχώρησε σε WS125.

    O καθαρός μέσος όρος ημερησίων εσόδων στα Handysizes παρουσίασε σημαντική πτώση της τάξεως του 27% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $3.537 ενώ στα MRs παρουσίασε οριακή άνοδο 3% στα $9.491 ημερησίως.

    Dirty products

    Σχετικά σταθερή παρέμεινε η αγορά στις περιοχές της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας την εβδομάδα που πέρασε. Παρόλα αυτά, η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμου τονάζ που παρατηρήθηκε προς το τέλος της εβδομάδας στήριξε τις τιμές των ναύλων σε διαδρομές από τις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν οριακά σε WS107,5.

    Στην αγορά της Καραϊβικής, η περιορισμένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε οδήγησε την τιμή στην διαδρομή από την παραπάνω περιοχή προς τον Κόλπο της Αμερικής πτωτικά σε WS110.

    Ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων παρουσίασε οριακή άνοδο 1% -σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- στα $8.222 ημερησίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Νέο deal με την Kalani για τον Γιώργο Οικονόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Νέα παραγγελία τεσσάρων capesizes για την Oceanbulk

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Αυτό είναι το deal που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στην Ocean Rig



    ΣΧΟΛΙΑ