• Business

    SHIPPING FOCUS: Ολοκλήρωσε big deal 68 εκατ. δολ. στο ξηρό φορτίο ο Γιώργος Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Νεότευκτο kamsarmax στο στόλο της DryShips

    Ένα νεότευκτο φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου kamsarmax (χωρητικότητας 81.300-dwt) παρέλαβε η ναυτιλιακή DryShips, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, ολοκληρώνοντας έτσι ένα deal εξαγοράς τριών kamsarmaxes, το συνολικό κόστος του οποίου έφτασε τα 68 εκατ. δολάρια. Το συγκεκριμένο αποτελεί το 5ο bulker αυτής της κατηγορίας που διαθέτει στο στόλο της η ναυτιλιακή και πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στη spot αγορά. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2017, η DryShips έχει παραλάβει δέκα πλοία, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να παραλάβει ακόμα επτά.

    Οι Έλληνες ναυλομεσίτες απορρίπτουν τις ψηφιακές πλατφόρμες

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Στο ναυλομεσιτικό συνέδριο “Pireas 2017, the 6th Global Shipbrokers Forum” που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), σύσσωμη η ελληνική ναυλομεσιτική κοινότητα υποστήριξε ότι η ψηφιακή διαπραγμάτευση ενός ναυλοσυμφώνου και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα. Ακόμα και αν προχωρήσουν ως projects (η πλειοψηφία τους έχει ήδη αποτύχει), οι πλατφόρμες αυτές δε θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν όπως λειτουργεί ο άνθρωπος broker, η φυσική παρουσία του οποίου είναι ζωτικής σημασίας στη ναυτιλία, παρά τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις.

    Ακύρωσε το ναυπηγικό της πρόγραμμα η Precious

    Η ναυτιλιακή Precious Shipping από την Ταϊβάν προχώρησε στην ακύρωση του ναυπηγικού προγράμματος που προέβλεπε την κατασκευή 10 πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία Taizhou Sanfu Ship Engineering. Συγκεκριμένα, έχοντας παραλάβει τα 6 από αυτά, με την ακύρωση της κατασκευής του 7ου, έληξε τη συνεργασία της με τη Taizhou, καθώς η τελευταία δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες όρους.

    Τρία ρυμουλκά θα κατασκευάσει η Damen

    Τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen Shipyards Group θα κατασκευάσουν τρία ρυμουλκά για λογαριασμό της εταιρείας Kotug Smit Towage, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Σημειώνεται ότι από τα 69 ρυμουλκά του στόλου της, η Kotug έχει κατασκευάσει στη Damen τα 19, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 22, με την παραλαβή των τριών νεότευκτων.

    Συμβόλαια 45,3 εκατ. δολ. εξασφάλισε η Pacific Radiance

    Η ναυτιλιακή Pacific Radiance από τη Σιγκαπούρη εξασφάλισε ναυλοσύμφωνα συνολικής αξίας 45,3 εκατ. δολαρίων για 10 πλοία ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης του στόλου της, τα οποία ήταν μέχρι σήμερα παροπλισμένα, λόγω της αδύναμης αγοράς. Τα πλοία θα δραστηριοποιηθούν στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Πέμπτη (15/6/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 855 (-10)
    • Baltic Cape Index (BCI): 1277 (-85)
    • Baltic Panamax index (BPI): 938 (+35)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 690 (+11)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 431 (+4)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί Β. Μαρινάκης, Χ. Βαφειάς και Γ. Καραγεωργίου αγωνιούν για τη ναυτιλία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χατζηπατέρας: Ο εφοπλιστής έκανε την έκπληξη και κέρδισε, κόντρα στις προσδοκίες



    ΣΧΟΛΙΑ