• Business

    SHIPPING FOCUS: Δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της Mercator Lines από Έλληνες επιχειρηματίες

    ναυτιλία


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Ξανά στο σημείο μηδέν η Mercator

    Τέλος έβαλε δικαστής στην προσπάθεια της χρεοκοπημένης ναυτιλιακής Mercator Lines να προχωρήσει με την αναδιάρθρωσή της, καθώς το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνήσει με τους Έλληνες επιχειρηματίες Νίκο Μητρόπουλο και Δημήτρη Ποδαρίδη -οι οποίοι θα εξαγόραζαν όλες τις μετοχές της- απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητήσει εκ νέου επενδυτές. Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή (με έδρα τη Σιγκαπούρη) βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από πέρσι ενώ το σύνολο του στόλου της έχει πουληθεί για αποπληρωμή χρεών.

    Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο ανεφοδιασμού πλοίων με LNG

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Συνάντηση για να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό των πλοίων με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το σχέδιο έχει 12 άρθρα που αφορούν την παροχή LNG (αεριέλευση) σε πλοία που βρίσκονται σε λιμάνια. Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρη προετοιμασία του σχεδίου.

    Έφυγε από τη ζωή ο Gianfranco Messina

    Ο Ιταλός εφοπλιστής Gianfranco Messina, που ηγείτο της ναυτιλιακής Ignazio Messina Group, απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών. Το 2013 μαζί με τον αδερφό του Paolo παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Σύμφωνα με την Clarksons, ο στόλος της Ignazio Messina αποτελείται από 8 οχηματαγωγά πλοία τύπου ro-ro.

    Πρόωρο τέλος για το deal της Atlantska με τη Rosebank

    Ολοκληρώθηκε πρόωρα το deal της κροατικών συμφερόντων ναυτιλιακής Atlantska Plovidba με τη Rosebank Maritime, όπως έκανε γνωστό η πρώτη με σχετική έγγραφη δήλωση στο SEC. Το deal αφορούσε την επαναμίσθωση του bulker Orsula (χωρητικότητας 34.168-dwt και κατασκευής 2006), το οποίο έχασε την εγκυρότητά του.

    Μειώθηκαν σημαντικά οι ζημίες της DNB τo Q2

    Η νορβηγική τράπεζα DNB κατά τη διάρκεια του Q2 του 2017 κατόρθωσε να εμφανίσει κέρδη, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι ζημίες του ναυτιλιακού της χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, οι απομειώσεις των δανείων και των εγγυήσεων ανήλθαν φέτος στα 72 εκατ. δολ., έναντι 280 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τετάρτη (12/07/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 859 (+29)
    • Baltic Cape Index (BCI): 846 (+91)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1098 (+29)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 744 (+11)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 480 (+3)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε. Πιστιόλης: «Ξαναχτυπά» με την ίδρυση κοινοπραξίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: Πότε πληρώνεται το μέρισμα στους κατόχους προνομιούχων μετοχών της TEN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Οριστικά στη Navios τα 9 τελευταία πλοία της Rickmers Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ