• Business

    SHIPPING FOCUS: Ανακάμπτει η αγορά των chemical tankers

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Ανάκαμψη για την αγορά των chemical tankers

    Σε ανοδική πορεία έχει μπει η αγορά των chemical tankers, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού παραγγελιών για νέα πλοία και της λόγω της μείωσης της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Όπως αναφέρει η έκθεση του «Chemical Forecaster», όπως δημοσιεύεται από την Drewry, η συνολική ζήτηση για χημικά φορτία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2017 κατά 3,8% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αύξηση της τάξεως του 3,3% θα καταγραφεί στο παγκόσμιο εμπόριο χημικών φορτίων.

    Φωτιά σε πλοίο της Algerie Ferries

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε επιβατηγό πλοίο της Algerie Ferries με αποτέλεσμα  29 από τους επιβάτες να τραυματιστούν. Το Tariq-Ibn-Ziyad (κατασκευής 1995) είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Γαλλία και συγκεκριμένα το λιμάνι της Μασσαλίας και είχε ως προορισμό του την Αλγερία. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία η πυρκαγιά ξέσπασε στο φορτίο του πλοίο το οποίο αναγκαστικά προσέγγισε την πόλη Αλκούντια στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους. Περίπου 470 επιβάτες, κυρίως Γάλλοι και Αλγερινοί, και 137 μέλη του πληρώματος βρίσκονταν στο πλοίο τη στιγμή της πυρκαγιάς.

    Στα 65 πλοία ο στόλος της Τsakos Energy Navigation

    Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παραλαβής 15 νεότευκτων πλοίων της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Ν. Τσάκου, με την παραλαβή του χωρητικότητας 112.700 dwt τάνκερ aframax Bergen TS στις 27 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Με τα 15 αυτά πλοία, ο στόλος της TEN αυξήθηκε κατά 30%, φτάνοντας τα 65 πλοία.

     

    Αγόρασε ναυπηγική μονάδα της Daewoo η Damen

    Όπως ανακοίνωσε τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen συμφώνησαν με τη Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) για την απόκτηση της, που η τελευταία έχει στην Ρουμανία. Η θυγατρική της Daewoo –η Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI)– ιδρύθηκε το 1997 υπό τη μορφή κοινοπρακτικού σχήματος μεταξύ της Daewoo και της 2 Mai Mangalia Shipyard, με την πρώτη να αποτελεί τον κύριο μέτοχο.

    Στο σφυρί tanker της Universal Energy of Singapore

    Δημοπρατείται το tanker UE Sapphire (χωρητικότητας 7.014-dwt και κατασκευής 2012) που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Universal Energy of Singapore. Προσφορές για το δεξαμενόπλοιο -που αυτή τη στιγμή το διαχειρίζεται η Focus Maritime Services- μπορούν να κατατεθούν μέχρι και της 17 Νοεμβρίου ενώ το πλοίο είναι διαθέσιμο προς επίσκεψη για τους επίδοξους αγοραστές. Τη δημοπρασία διοργανώνει η RSM .

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τρίτη (14/11/2017), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1405 (-40)
    • Baltic Capesize Index (BCI):  3209 (-142)
    • Baltic Panamax index (BPI):  1346 (-41)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 872 (-16)
    • Baltic Handysize Index (BHSI): 640 (-2) 

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Τσάκος: Θα συνεχίσει να παραγγέλνει νεότευκτα πλοία η TEN;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Λογοθέτης: Γιατί κόπηκε στα δύο το νεότευκτο containership που είχε ο εφοπλιστής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο χρησμός του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά – Επενδύστε τώρα στην Ελλάδα. Μην καθυστερείτε

     



    ΣΧΟΛΙΑ