• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Πούλησε «χαρτιά», πήρε 83 εκατ. δολ.

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής Cardiff Marine


    Στην Kalani Investments στράφηκε για άλλη μια φορά ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου προς αναζήτηση ρευστότητας στην οποία και πούλησε μετοχές της ναυτιλιακής του DryShips, αντλώντας έτσι από το μυστηριώδες καναδικό fund το ποσό των 83 εκατ. δολαρίων.

    Ειδικότερα, η εισηγμένη στο NASDAQ ναυτιλιακή ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 8,2 εκατομμυρίων μετοχών στην Kalani Investments, η οποία και κατέβαλε στον κ. Οικονόμου το ποσό των 83,1 εκατ. δολαρίων για την απόκτησή τους στην τιμή των 10,22 δολαρίων ανά τεμάχιο.

    Όπως ανακοινώθηκε, η συναλλαγή με το καναδικό fund έλαβε χώρα τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, ενώ η ιδιωτική τοποθέτηση αποτελεί κομμάτι μιας δεύτερης συμφωνίας μεταξύ της DryShips και της Kalani Investments, που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά την τελευταία να πραγματοποιήσει και νέα επένδυση στην ελληνική ναυτιλιακή που μπορεί να αγγίξει και τα 226,4 εκατ. δολάρια.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι η πρώτη φορά που ο κ. Οικονόμου προχώρησε σε συνεργασία με το fund ήταν το Νοέμβριο του 2016 όταν η DryShips ήλθε σε ιδιωτική συμφωνία με την Kalani Investments, στην οποία και πούλησε νέες προνομιούχες μετοχές και warrants συνολικής αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

    Κατόπιν, το Δεκέμβριο του 2016 η ναυτιλιακή είχε ανακοινώσει πως ήλθε σε νέα ιδιωτική συμφωνία με το καναδικό fund, στo οποίο και πούλησε κοινές ονομαστικές μετοχές συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί – εκτός απροόπτου – μέσα σε 24 μήνες.

    Ποια είναι η Kalani Investments

    Πίσω από την εταιρεία αυτή δε βρίσκεται ο Γιώργος Οικονόμου, όπως πίστευαν πολλοί όταν έγινε η πρώτη συμφωνία με την DryShips, αλλά ένας μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων από το Τορόντο του Καναδά, ονόματι Mark Bistricer, και η εταιρεία του Murchinson Ltd.

    Ο πατέρας του Bistricer, David, με βάση το ρεπορτάζ της TradeWinds, είναι επικεφαλής ενός trust που επενδύει σε ακίνητα -ονόματι “Clipper Equity”– και η επιχείρησή του φέρεται να κατέχει πάνω από 60 κτίρια και χιλιάδες οικιστικές μονάδες στη Νέα Υόρκη. H οικογενειακή επιχείρηση των Bistricer, που μετρά αρκετές δεκαετίες ζωής (ιδρύθηκε από τον σχεδόν αιωνόβιο πατέρα του David Bistricer, Moric), ασχολείται και με άλλους κλάδους πέραν αυτού των ακινήτων, με διάφορες εταιρείες, και η Kalani φαίνεται πως αποτελεί το «όχημα» για την είσοδό της στη ναυτιλιακή αγορά.

    Η παρουσία της Kalani στην ναυτιλιακή αγορά έγινε αισθητή τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ιδιωτική συμφωνία της με την DryShips ενώ, ακολούθησε η εμπλοκή της στην Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη φέτος τον Φεβρουάριο, όταν συμφώνησε να αγοράσει μετοχές ύψους έως και 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάρτιο αντίστοιχη συμφωνία ανακοίνωσε και η Diana Containerships, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Συμεών Παληός, για την πώληση χρεογράφων που μπορεί να αγγίξουν και τα 150 εκατ. δολάρια σε αξία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάνκερ από το Ντουμπάι για την Avin International

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το οριστικό «αντίο» της ελληνικής ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ο ρόλος της Revoil

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάρης Βαφειάς: Νέο κερδοφόρο deal μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα



    ΣΧΟΛΙΑ