• Business

    Έκπληξη από την Αγγελική Φράγκου: Στο 99% φτάνουν οι ναυλώσεις της Navios

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Η ναυτιλιακή εταιρεία Navios Maritime Holdings, της οποία ηγείται η Ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει νωρίτερα -από το αναμενόμενο- την αποπληρωμή ενός δανείου, που της είχε χορηγήσει η θυγατρική της εταιρεία, Navios Maritime Acquisition.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Navios Acquisition, το ποσό των 55,1 εκατομμυρίων δολαρίων, θα επιστρέψει στα ταμεία της, εντός του τελευταίου τριμήνου 2017.

    Το ποσό της προπληρωμής θα αποτελείται από τα 50 εκατομμύρια δολάρια που αντλήθηκαν από τη Navios Maritime Holdings και τα άλλα 5,1 εκ. δολάρια είναι οι τόκοι του δανείου.

    Το συγκεκριμένο δάνειο ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Το δάνειο λήγει τον Νοέμβριο του 2018 με επιτόκιο 8,75% και εξασφαλίζεται από την πλήρη συμμετοχή της Navios Holdings στην Navios Acquisition, και από το 78,5% της συμμετοχής της πρώτης στην εταιρεία Navios South American Logistics.

    Η Navios Holdings έχει επίσης καταβάλει το 1% του ποσού.

    Αυτή η κίνηση χρηματοδότησης ήρθε πέντε μήνες μετά την συνεργασία των δύο εταιρειών του ομίλου για ένα άλλο  δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Το δάνειο αυτό είχε ασφαλιστεί με μετοχές της Navios Europe Holdings, θυγατρικής εταιρείας της Navios Holdings και με άλλα 8 εκατομμύρια μετοχές της Navios Maritime Partners επίσης θυγατρικής της Navios Holdings.

    Ωστόσο, επισημαίνεται πως το δεύτερο δάνειο είχε ορισμένες βασικές διαφορές από το πρώτο.

    Με 99% η πληρότητα των ναυλώσεων 

    Η Navios Acquisition ανακοίνωσε επίσης καθαρή ζημιά ύψους 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2017. Την ίδια περίοδο πέρυσι η εταιρεία είχε κέρδη που ανέρχονταν στα 8,81 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα έσοδα μειώθηκαν στα 54 εκατομμύρια δολάρια έναντι 68 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2016.

    Πάντως η CEO της ναυτιλιακής, Αγγελική Φράγκου, δήλωσε την ικανοποίηση της για τα έσοδα.

    «Η πρόσφατη αστάθεια στην τιμή του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις μεταφορές. Ωστόσο, η στρατηγική μακροπρόθεσμων ναυλώσεων μας απομονώνει κάπως από αυτήν την αστάθεια», πρόσθεσε η κ. Φράγκου.

    Η εταιρεία διαθέτει συνολικά 36 πλοία: οκτώ VLCCs, 26 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων καθώς και δύο χημικά δεξαμενόπλοια.

    Συνολικά για τις εναπομείναντες μέρες του 2017, η πληρότητα των ναυλώσεων αγγίζει το 98.8%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε  208,2 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία.

    Η ναυτιλιακή αναμένεται να βάζει στα ταμεία της, 17.312 δολάρια την ημέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις της Stifel για την αγορά LNG

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος παίκτης στην ελληνική αγορά των ναυλομεσιτών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η εκρηκτική άνοδος των εισαγωγών βωξίτη στην Κίνα ευνοεί το ξηρό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ