• Business

    Χάρης Βαφειάς: Νέο κερδοφόρο deal μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

    Χάρης Βαφειάς, επικεφαλής Stealth Maritime Corporation

    Χάρης Βαφειάς, εφοπλιστής


    Μια νέα επικερδή συμφωνία ναύλωσης κατόρθωσε να εξασφαλίσει ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς για ένα από τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου της ναυτιλιακής Stealth Maritime Corporation, της οποίας και ηγείται, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη χρήση του πρώτου τριμήνου που εμφάνισε η άλλη ναυτιλιακή του ομίλου Βαφειά, StealthGas.

    Ειδικότερα, ο εφοπλιστής ναύλωσε το δεξαμενόπλοιο τύπου aframax CS Zephyr (χωρητικότητας 105.000-dwt και κατασκευής 2006) για μια περίοδο διάρκειας τριών ετών στο γερμανικό όμιλο Gesco. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της συμφωνίας, οι ναύλοι του CS Zephyr θα κυμαίνονται στα 11.500 δολάρια την ημέρα, ενώ το δεύτερο χρόνο θα διαμορφωθούν στα 12.500 δολάρια την ημέρα και σταδιακά στον τρίτο χρόνο της ναύλωσης θα ανέλθουν στα 13.500 δολάρια την ημέρα.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η θυγατρική του ομίλου Βαφειά StealthGas, ήταν καλύτερα των αναμενόμενων με τη ναυτιλιακή να παρουσιάζει στο α’ τρίμηνο του 2017 το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης των πλοίων της από τις αρχές του 2014, φτάνοντας το 97,3% (έναντι 91,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016).

    Βαφειάς

    Τα καθαρά κέρδη της StealthGas για το α’ τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. δολάρια, έναντι 600.000 δολαρίων κατά το α’ τρίμηνο 2016, , με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,05 δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν και τα έσοδα της εταιρείας, που έφτασαν τα 38,1 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 4,4% ή 1,6 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή ναύλωσης των πλοίων της να αυξάνεται μέσα σε ένα τρίμηνο σχεδόν κατά 6%.

    Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ναύλωση για το 70% των υπολειπόμενων διαθέσιμων ημερών των πλοίων της μέχρι το τέλος του έτους, αναμένοντας έσοδα ύψους 170 εκατ. δολαρίων από αυτά τα συμβόλαια.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου της StealthGas, ο πρόεδρος της εταιρείας, Michael Jolliffe, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον, και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ναυτιλιακή, αξιοποιώντας την ευνοϊκή της θέση στις συμφωνίες ναύλωσης και τη σημαντική μείωση των αναξιοποίητων ημερών, κατάφερε να πετύχει έσοδα-ρεκόρ και να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας της.

    «Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όμως», υπογράμμισε, «ότι ως είθισται, το πρώτο τρίμηνο ενισχύεται κυρίως από την εποχιακή ζήτηση, με πιο αδύναμα τρίμηνα να αναμένονται στη συνέχεια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι περιορισμένες παραγγελίες πλοίων στον κλάδο μας και η περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν τη βελτίωση τω ν θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς μας». 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Προκοπίου: Νέες εξελίξεις με την είσοδο της Dynagas στην αγορά των FSRU

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και τρίτο VLCC παρήγγειλε η Enesel (οικογένεια Λαιμού)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Βαφειάς: Ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με έσοδα-ρεκόρ η StealthGas



    ΣΧΟΛΙΑ