• Business

    Αθανασία Παναγιωτοπούλου (VesselBot): Τι μου είπε ο Prem Watsa (video)

    VesselBot

    O επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa (κέντρο, πέμπτος από αριστερά) συνομιλεί με την Αθανασία Παναγιωτοπούλου της VesselBot (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στο κτήριο του egg. Μαζι με τον κ. Watsa , ο κ. Φ. Καραβίας (CEO της Eurobank) και Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος EUROBANK)


    Η Αθανασία Παναγιωτοπούλου είναι μια εκ των τριών ιδρυτών και επικεφαλής του τμήματος marketing της VesselBot, μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας ναυλώσεων πλοίων της εμπορικής ναυτιλίας. Πρόκειται για μια νεοσύστατη επιχείρηση που φιλοδοξεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνεί ο πλοιοκτήτης με το ναυλωτή και στον τρόπο με τον οποίο τελικά θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές, ώστε να πραγματοποιηθεί μια εμπορική συναλλαγή.

    Η υπερδραστήρια κα Παναγιωτοπούλου, που έχει αναλάβει το κομμάτι του marketing της ιδιαίτερης αυτής επιχείρησης, ανέλυσε στο mononews.gr τόσο το περιεχόμενο του προϊόντος το οποίο προσφέρει, όσο και την εμπειρία της από τη συνάντηση με έναν εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής, τον Prem Watsa (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού fund Fairfax Financial Holdings και μέτοχος της τράπεζας Eurobank).

    VesselBot
    O επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa (κέντρο, πέμπτος από αριστερά) συνομιλεί με την Αθανασία Παναγιωτοπούλου της VesselBot (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στο κτήριο του egg

    Τι συζητήθηκε με τον Prem Watsa

    Η κα Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στη συνάντησή της με τον Καναδό μεγαλοεπενδυτή ως μια πολύ σημαντική και ιδιαίτερη εμπειρία στην μέχρι τώρα πορεία της. Μαζί με τους 2 συνεργάτες της -τον κ. Κωνσταντίνο Κομοδρόμο και τον κ. Εμμανουήλ Χατζηστρατή– είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει στον κ. Watsa την παρουσίαση και την ανάλυση της πλατφόρμας ναυλώσεων που προσφέρει η VesselBot κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επενδυτή στο κτήριο του προγράμματος στήριξης της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας egg, η οποία έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου.

    Η VesselBot ήταν η πρώτη από τις εταιρείες που είδε ο κ. Watsa και τα στελέχη της τα πρώτα με τα οποία συνομίλησε στην επίσκεψή του. Η κα Παναγιωτοπούλου εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια το προϊόν που προσφέρει η εταιρεία της, σε ποιες αγορές απευθύνεται και επιπλέον είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για τη ναυτιλιακή αγορά και τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένονται.

    Δείτε το video με την επίσκεψη του κ. Watsa στο egg:

    Ο κ. Watsa, όπως δήλωσε η κα Παναγιωτοπούλου, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη ταυτόχρονα τις εξελίξεις στον κλάδο της ναυτιλίας καθώς δεν ήταν ενήμερος ότι καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε μια βιομηχανία η οποία ακόμη κινείται με και βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές και ενέργειες. Ο επικεφαλής της Fairfax εξεπλάγην πολύ ευχάριστα με το γεγονός ότι κάτι τόσο πρωτοποριακό -όπως είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας της ναύλωσης που προσφέρει η VesselBot- αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, από νέους ανθρώπους που είναι σε θέση να πιάνουν τον παλμό των τεχνολογικών εξελίξεων και να τις χρησιμοποιούν προς όφελος της αγοράς.

    Ο επενδυτής, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας, την επιβράβευσε και ανέφερε στην κουβέντα του με την επικεφαλής του τμήματος marketing της VesselBot ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό που η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες και ικανότατο εργατικό δυναμικό, που πρέπει να παραμείνουν εδώ και να επιχειρήσουν στον τόπο τους». Κάτι που η κα Παναγιωτοπούλου με την ομάδα της ξέρουν από πρώτο χέρι καθώς προσπαθούν και επιμένουν ελληνικά, παρά το αβέβαιο περιβάλλον και τις αντιξοότητες που επικρατούν.

    VesselBot

    Τι εστί VesselBot

    Η VesselBot είναι μια τεχνολογική εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ηλεκτρονική πλατφόρμα ναύλωσης για τα πλοία της εμπορικής ναυτιλίας. Όπως εξήγησε η κα Παναγιωτοπούλου, η εταιρεία έχει καταφέρει να ψηφιοποιήσει το σύνολο της διαδικασίας του ναυλοσυμφώνου.

    Πρακτικά, μέσα από τους ειδικούς αλγόριθμους που έχει αναπτύξει, η πλατφόρμα της VesselBot είναι σε θέση να προτείνει τόσο στον ιδιοκτήτη του φορτίου -δηλαδή, το ναυλωτή- όσο και στον πλοιοκτήτη την ιδανική συνεργασία, παρέχοντας σε κάθε πλευρά όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί. Οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται σε μια online βάση δεδομένων που η πλατφόρμα κάνει διαθέσιμη στον χρήστη της ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εμπορική συναλλαγή μεταξύ των δύο αντισυμβαλλόμενων, παραθέτοντας π.χ. τα χαρακτηριστικά κάθε πλοίου και κάθε φορτίου.

    Το εργαλείο της VesselBot δίνει τη δυνατότητα ψηφιοποίησης του ναυλοσυμφώνου και της διαδικτυακής διαπραγμάτευσης των ναύλων και όλων των λοιπών παραμέτρων του, παρέχοντας ουσιαστικά στους χρήστες τη λύση να πραγματοποιήσουν ευκολότερα και γρηγορότερα online μια διαδικασία που μέχρι σήμερα τηρείται με πολύ παραδοσιακές τεχνικές και πολλές φορές, χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

    Η Κα Παναγιωτοπούλου τόνισε στο mononews.gr ότι το feedback που λαμβάνει ως τώρα από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς διεθνώς, είναι πολύ θετικό, ενώ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού για πιθανή συνεργασία. Επίσης, όπως ανέφερε, πολύ θετικές είναι και οι πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας.

    VesselBot

    Πώς έκανε το άλμα στη ναυτιλία

    Η Αθανασία Παναγιωτοπούλου, έχοντας σπουδάσει marketing και έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο κομμάτι της διαφήμισης, αποφάσισε να κάνει το άλμα και να μεταπηδήσει στη ναυτιλία, θέλοντας να ανακαλύψει πώς μπορεί η γνώση της να εφαρμοστεί σε ένα χώρο που μέχρι και σήμερα παραμένει πολύ «καθαρός» από τεχνικές και ενέργειες marketing.

    Όταν οι δρόμοι της συναντήθηκαν με τον έμπειρο στη ναυτιλία κ. Κομοδρόμο (διευθύνων σύμβουλος της VesselBot), εκείνος της εξήγησε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, έχοντας εντοπίσει ένα κενό στην αγορά των ναυλώσεων. Έτσι, η κα Παναγιωτοπούλου θεώρησε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία της να προσφέρει και να βάλει στην ιδέα αυτή τη δική της «μαγιά», τις γνώσεις της και την δεξιοτεχνία της στη διαφήμιση, έτσι ώστε να καταφέρουν μαζί να επιφέρουν μια αλλαγή, μια τεχνολογική καινοτομία σε ένα χώρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

    Στη συνέχεια, αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον τρίτο κύκλο του προγράμματος στήριξης της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας egg, που τους έδωσε την ευκαιρία να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε μια επιχείρηση. Στην αρχή ξεκίνησαν οι δυο τους, μετά προστέθηκε στην «παρέα» και ο κ. Χατζηστρατής -που έχει αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι της εταιρείας- για να φτάσουν σήμερα να απασχολούν προσωπικό δέκα ατόμων.

    Αθανασία Παναγιωτοπούλου VesselBot
    Αθανασία Παναγιωτοπούλου, επικεφαλής του τμήματος Marketing της VesselBot

    Τα επόμενα σχέδια της VesselBot

    Η κα Παναγιωτοπούλου δεν παρέλειψε να αναλύσει και το σχεδιάζει η VesselBot από εδώ και στο εξής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απώτερος στόχος τους είναι να γίνουν σταδιακά η No. 1 πλατφόρμα ναυλώσεων στην αγορά.

    Στη δεδομένη φάση, εκείνη και οι συνεργάτες της έχουν έτοιμο το προϊόν τους και βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με σκοπό να το λανσάρουν επίσημα στην αγορά. Παράλληλα, αναζητούν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν το προσωπικό και το προϊόν για να είναι σε θέση να διεισδύσουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη ναυτιλιακή αγορά.

    Για την ώρα, η πλατφόρμα της VesselBot απευθύνεται στην αγορά ξηρού φορτίου με έμφαση στα φορτία άνθρακα και σιδηρομεταλλευμάτων, ενώ μελλοντικά, η κα Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι στοχεύουν να εντάξουν στις υπηρεσίες τους και την αγορά αργού πετρελαίου για να εδραιωθούν στην παγκόσμια αγορά ως μια εκ των κορυφαίων εταιρειών στις online ναυλώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Στην Αλεξανδρούπολη ο Πήτερ Λιβανός και ο Δημήτρης Κοπελούζος



    ΣΧΟΛΙΑ