• Business

    Αγγελική Φράγκου: Διατηρεί την αισιοδοξία της για το ξηρό φορτίο

    Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Group (Φωτογραφία: TradeWinds)


    Ζημίες μεγαλύτερες από το αναμενόμενο εμφάνισε η Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της ισχυρής Ελληνίδας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου στη χρήση του δεύτερου τριμήνου του 2017, ωστόσο, οι προοπτικές της ναυτιλιακής για την θετική πορεία της αγοράς ξηρού φορτίου παραμένουν αισιόδοξες.

    Ειδικότερα, οι ζημίες στο Q2 ανήλθαν στα 37,3 εκατ. δολάρια, έναντι ζημιών ύψους 26,41 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Οι προσαρμοσμένες ζημίες ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,26 δολάρια, μεγαλύτερες από τα 0,22 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη JP Morgan.

    Φράγκου

    Παρόλα αυτά, χάρη στη βελτίωση του κλίματος στο dry bulk ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Navios Holdings αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και διαμορφώθηκε στα 118,61 εκατ. δολάρια, έναντι εσόδων ύψους 105,73 εκατ. δολ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 31,3 εκατ. δολάρια, έναντι 31,05 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η κα Φράγκου, που είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Holdings, σχολίασε σχετικά ότι «Η αγορά ξηρού φορτίου εξακολουθεί να βελτιώνεται, κάτι που αντανακλάται στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA -που προέρχονται από τον πυρήνα των ναυτιλιακών μας δραστηριοτήτων- αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%».

    Επιπλέον, η θυγατρική του ναυτιλιακού ομίλου της κας Φράγκου, Navios South American Logistics, εμφάνισε κέρδη ύψους 4,4 εκατ. δολαρίων στη χρήση του Q2 του 2017, μειωμένα σαφώς από τα 7,4 εκατ. δολ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, καλύτερα ωστόσο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τον Noah Parquette, αναλυτή της JP Morgan, «Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων logistics του ομίλου ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας». 

    Η εφοπλίστρια δεν παρέλειψε να σημειώσει επίσης ότι ο τερματικός σταθμός σιδηρομεταλλευμάτων της Navios Logistics στη Nueva Palmira της Ουρουγουάης, που ήταν κάποτε το «μήλον της έριδος» της δικαστικής διαμάχης μεταξύ της μητρικής Navios Holdings και της βραζιλιάνικης Vale International, καταγράφει πλέον τις καλύτερες επιδόσεις από ποτέ άλλοτε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Έκλεισε 2 big deals ο Νίκος Τσάκος, παρά την αδύναμη αγορά των tankers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Στη φυλακή υποπλοίαρχος του εφοπλιστή – Τι συνέβη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Λιβανός: Ποιος είναι ο νέος COO της GasLog και της GasLog Partners



    ΣΧΟΛΙΑ