• Business

    Τραπεζίτες: Με το βλέμμα στα stress tests του 2018


    Τον κάβο των stress tests του 2018 θέλουν να περάσουν αλώβητες οι ελληνικές τράπεζες και η κρίσιμη δοκιμασία είναι φέτος αφού τα μεγέθη του 2017 θα είναι η βάση για την άσκηση προσομείωσης ακραίων καταστάσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας δηλώνει από το βήμα συνεδρίου της EBRD στην Κύπρο ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές και δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests.

    Όπως επισημαίνουν στο mononews υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, το νέο stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών είναι περισσότερο τυποποιημένο και σαφώς πιο ήπιο, και λιγότερο απαιτητικό, σε σχέση με τα προηγούμενα.

    Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περάσουν με επιτυχία την άσκηση.

    Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως υπογραμμίζουν, ότι χαλαρώνουν οι προσπάθειες ειδικά στο μέτωπο των προβληματικών δανείων αφού από την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθούν οι επιδόσεις του κλάδου.

    Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας στα stress tests, αφού ενδεχόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα σε κάποια τράπεζα θα έπληττε το σύνολο του κλάδου προκαλώντας αβεβαιότητα για το σύστημα και την οικονομία.

    Από την άλλη πλευρά, το νέο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών προβλέπει τη συμμετοχή στο κόστος εξυγίανσης και των καταθετών, με «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ανοίγοντας σοβαρά ζητήματα.

    Οι επιδόσεις του 2017 στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κρίνουν εν πολλοίς την επιτυχία στο test. Σε αντίθετη περίπτωση θα κλονιστεί όλος ο σχεδιασμός μέχρι το 2019 στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες.

    Για το λόγο αυτό και οι επενδυτές από το δεύτερο εξάμηνο θα «βλέπουν» τις τράπεζες περισσότερο από αυτό το πρίσμα.

    Οι  ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη φετινή χρονιά κατά 10 δισ. ευρώ από 75,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016 στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, όπως έχουν δεσμευθεί στον SSM.

    Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα θα πρέπει από 104,8 δισ. ευρώ να μειωθούν στα 98,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

    Το 2017 ξεκίνησε στραβά καθώς οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και η αβεβαιότητα επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων όπως και των καταθέσεων. Ετσι, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, υπερβαίνοντας μάλιστα τους στόχους του SSM, στο πρώτο τρίμηνο το θετικό μομέντουμ χάθηκε και επιπλέον δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, άνω των 2 δισ. ευρώ.

    Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το κακό ξεκίνημα μπορεί να αντισταθμιστεί με περισσότερες διαγραφές και επιτάχυνση των κινήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται η βελτίωση των συνθηκών και η έναρξη ενός κύκλου θετικών εξελίξεων που εύλογα θα συμβάλλει και στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

    Για τις τράπεζες είναι θετικό ότι το stress test του 2018 δεν θα είναι τόσο αυστηρό σε ό,τι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και δεν θα υπάρχει ενιαίο όριο: η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα ορίσει διαφορετικό όριο κεφαλαιακής επάρκειας για κάθε τράπεζα ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο δανείων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας. Επίσης θα είναι διαφορετικός ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία αντίδρασης στις διοικήσεις των τραπεζών.

    Εντός του Ιουνίου η EBA θα διαβουλευθεί για το πλαίσιο του stress test το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και τα αποτελέσματά του θα δημοσιευθούν στα μέσα του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Morgan Stanley: Το QE δεν μπορεί πια να σώσει τις ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Δεδομένη η εκταμίευση της δόσης, αβέβαιη η ποσοτική χαλάρωση και το χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως χωρίς διευθέτηση του χρέους δεν θα συμμετέχει σε δάνειο προς την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ