• Business

    Ξέφρενη πορεία για το Real Estate: Γιατί αγοράζονται τα καλά ακίνητα;

    φόρος


    Η “καρδιά” του ελληνικού real estate χτυπούσε χθες στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, όπου βρέθηκε ολόκληρη η αγορά ακινήτων για το 18ο συνέδριο της Prodexpo, με τους ομιλητές να στέκονται στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων και να αναλύουν την επίδραση που θα έχει η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

    Η γενική αίσθηση που απορρέει από τις τοποθετήσεις των ομιλητών του συνεδρίου είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με τις ρευστοποιήσεις που θα φέρουν, θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η κτηματαγορά, ευνοώντας ορισμένες κατηγορίες ακινήτων και καταβαραθρώνοντας ορισμένες άλλες κατηγορίες.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θ. Μητράκος, τα ακίνητα που αναμένεται να ευνοηθούν από τη νέα τάξη πραγμάτων και να δουν την αξία τους να ενισχύεται είναι τα ακίνητα για τα οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή κυρίως τα “καλά” επαγγελματικά κυρίως (και οικιστικά δευτερευόντως) ακίνητα, που δεν είναι πολλά στον αριθμό, όμως η αξία τους είναι σημαντική. Αντίθετα, τα ακίνητα που θα χάσουν ακόμα περισσότερο την αξία τους είναι κατά κύριο λόγο τα διαμερίσματα των πόλεων, που είναι περισσότερα στον αριθμό, όμως η αξία τους είναι συγκριτικά μικρότερη από αυτήν των ακινήτων που θα ευνοηθούν.

    Το πρόβλημα είναι όμως ότι αυτά τα “καλά” ακίνητα είναι λίγα, με αποτέλεσμα όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές να συνωστίζονται γύρω από αυτά τα ποιοτικά ακίνητα σε εμπορικές περιοχές της χώρας, αφήνοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και δημιουργώντας ένα ανησυχητικό μοτίβο δύο ταχυτήτων στην κτηματαγορά. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση η αγορά βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο όπου “χτίζεται” η μελλοντική εικόνα της κτηματαγοράς, και καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εικόνα θα διαδραματίσουν τόσο οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, όσο και η πορεία της φορολόγησης των ακινήτων.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που “φωνάζει” η αγορά ακινήτων είναι ότι πρέπει επιτέλους η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να προχωρήσει, αλλά με προϋπόθεση να γνωρίζουν οι επενδυτές ποια είναι τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί και πότε θα διατεθούν στην αγορά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ότι αν δεν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, δεν πρόκειται να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μία δήλωση ενδεικτική της σημασίας που δίνει σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο η αγορά ακινήτων, αλλά και οι δανειστές της χώρας.

    Τι είπαν οι ομιλητές

    Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, έκανε λόγο για θετικό κλίμα στο real estate, το οποίο απέδωσε στις ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιούνται στην αγορά, όμως τόνισε ότι αν δεν δημιουργηθεί ζήτηση για νέα κτίρια, δεν θα υπάρχει νόημα στο μέλλον στις αγοραπωλησίες.

    Ο Θωμάς Ζιώγας, πρόεδρος της RICS Greece, Senior Partner, ΝΑΙ Hellas, έκανε λόγο για «κινητικότητα που υπάρχει τελευταία στην αγορά», όμως σημείωσε πως αυτό που λείπει από την αγορά είναι οι χρήστες ακινήτων, με εταιρείες που να στεγαστούν στα ακίνητα – και αυτό θα καθορίσει την πορεία της αγοράς τα επόμενα χρόνια.

    Ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, παρατήρησε, ότι η αγορά του real estate στην Ελλάδα είναι σε μετάβαση και προσπαθεί να βρει το νέο της δρόμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οδό Σταδίου, που χαρακτήρισε ως δρόμο «κατεστραμμένο» από τις κατά καιρούς πορείες και τα επεισόδια, που όμως τώρα φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της πλήρους αλλαγής προς το καλύτερο, καθώς πλέον ετοιμάζονται πέντε ξενοδοχεία στην αρχή της – κάτι που αναμένεται να συμπαρασύρει θετικά την περιοχή.

    O Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της Danos – BNP Paribas Real Estate, μίλησε για μεγάλα επενδυτικά funds που έρχονται και επενδύουν το τελευταίο διάστημα στην χώρα, προσδοκώντας σε κέρδη. Έκανε επίσης λόγο για μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο, που ενώ οι τιμές σταδιακά ανεβαίνουν, η αγορά εξακολουθεί να είναι πολωμένη.

    O Γιώργος Φράγκου, β’ γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε πως οι τράπεζες εφαρμόζουν πλέον ξεχωριστές στρατηγικές για την πώληση δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι σε αυτή τη φάση είναι εκείνες που θα παρέμβουν, προκειμένου να μην πέσουν οι αξίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος της ICSC Ελλάδος, Σύνδεσμος Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων, χαρακτήρισε «ήρωα» όποιον στην παρούσα φάση θέλει να χτίσει κάτι παραπάνω από μια απλή πολυκατοικία στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις ΑΕΕΑΠ ως «θείο δώρο» για την επενδυτική αγορά, αν και σημείωσε ότι και αυτές «πιέζουν» τις τιμές προς τα κάτω, την στιγμή που το επενδυτικό κοινό αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλες δυσκολίες και παραμένει μουδιασμένο.

    Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΑΕΕΑΠ στην επενδυτική αγορά και τις χαρακτήρισε «δυναμικό και χρήσιμο κλάδο με διαφάνεια στις συναλλαγές και τις πράξεις», καθώς όπως σημείωσε, πλέον οι μοναδικές καταγραφές πράξεων είναι οι συναλλαγές των ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο δυναμώνει ο θεσμός, τόσο περισσότερο ενισχύεται η διαφάνεια στην αγορά, ενώ τόνισε ότι αποτελούν το Νο 1 πόλο έλξης, με τους ανταγωνιστές τους να είναι οι ΑΕΕΑΠ των άλλων χωρών και όχι οι επενδυτές στην Ελλάδα. Ωστόσο, σχολίασε τον υψηλό ΕΝΦΙΑ τον οποίο πληρώνουν οι ΑΕΕΑΠ σε σχέση με άλλες επενδύσεις.

    Ο Αλέξανδρος Περετζής, διευθυντής επενδύσεων της ICI ΑΕΕΑΠ, επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επενδυτές που επενδύουν κατευθείαν στην αγορά ακινήτων και όχι μέσω των ΑΕΕΑΠ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ Τάσος Καζίνος υπογράμμισε πως παρά τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, παραμένουν ορισμένα εμπόδια όπως οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και περιορισμοί στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ.

    Η Τερέζα Μεσσάρη, γενική διευθύντρια της Εθνική Πανγαία, εκτίμησε πως τώρα «είναι μια καλή στιγμή για να βγουν οι ΑΕΕΑΠ στις αγορές για δάνεια ή αυξήσεις κεφαλαίου», ενώ η Ναταλία Στράφη, γενική διευθύντρια λειτουργιών (COO) της Grivalia, παρατήρησε πως φέτος οι ΑΕΕΑΠ έχουν ανακοινώσει στο εννεάμηνο του 2017 συναλλαγές 135 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν γνωστοποιήσει λιγότερα από τα μισά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυθαίρετα: Αυτά είναι τα νέα παράβολα-Σε ποιες περιοχές αυξάνονται τα πρόστιμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eldorado η Αθήνα για τα ακίνητα: Κινέζος έχει αγοράσει 100 διαμερίσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ είναι ο Ντένης Πλέσσας!



    ΣΧΟΛΙΑ