• Business

    Τέλος στο αφήγημα περί επενδύσεων. Τώρα θα πληρώσουμε μόνο φόρους


    Επενδύσεις; Ποιες επενδύσεις; Το αφήγημα των επενδύσεων έριξε αυλαία προτού καν προλάβει να τη σηκώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η… επίθεση φιλίας προς την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές αποδείχθηκε “φούσκα”, η οποία έσκασε με πάταγο όταν η Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναστολή των επενδύσεών της στη χώρα μας, στέλνοντας αναπόφευκτα το μήνυμα σε κάθε επίδοξο επενδυτή: “μείνετε μακριά από την Ελλάδα”.

    Είναι φανερό ότι στο Μαξίμου… βράζουν με την Eldorado, υποστηρίζοντας πως η καναδέζικη εταιρεία επιχειρεί με “μοχλό” τους εργαζομένους της να πιέσει καταστάσεις προκειμένου να αποφύγει τη διαιτησία, ενώ θεωρούν πως οι κινήσεις της εταιρείας γίνονται σε συντονισμό με τη Νέα Δημοκρατία, ένας ισχυρισμός που όπως λένε επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το “τελεσίγραφο” της Eldorado ήρθε λίγο μετά τη διατύπωση του επενδυτικού αφηγήματος από τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ωραία όλα αυτά ως θεωρίες συνωμοσίας, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη, όσο κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να τη δουν: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι από την αρχή εχθρική στις επενδύσεις, έχοντας “ταλαιπωρήσει” ένα σωρό επίδοξους επενδυτές με απίθανα τερτίπια. Ελληνικό, Κέρκυρα, Αφάντου είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επενδύσεων που επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν βρει μπροστά τους εμπόδια ανυπέρβλητα, που αποθαρρύνουν κάθε υποψήφιο που θα ήθελε ενδεχομένως να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα, τώρα που οι οικονομικές συνθήκες δείχνουν να βελτιώνονται. Η Eldorado είναι απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ποτήρι το γέμισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του.

    Ο Σπίρτζης και οι φόροι

    Και το φοβερό είναι ότι αυτοί οι λανθασμένοι χειρισμοί συνεχίζονται, ακόμα και μετά την κατακραυγή για την Eldorado. Μόλις χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έκανε μία περίεργη επίθεση στη Fraport, αναφορικά με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, υποστηρίζοντας ότι τα δείγματα γραφής της δεν είναι καλά και ότι δεν τα λειτουργεί ικανοποιητικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι η κοινοπραξία δεν έχει υλοποιήσει τις επενδύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, και έκανε λόγο για προβλήματα ακόμα και στην καθαριότητα στις τουαλέτες, που πριν δεν υπήρχαν.

    Την απάντηση την έδωσε η ίδια η Fraport, εξηγώντας σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή της ότι “στα 14 αεροδρόμια από τις 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 5.433 εργασίες απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία των αεροδρομίων – που φέτος διαχειρίστηκαν με επιτυχία περίπου 2.5 εκατ. επιβάτες περισσότερους σε σχέση με το 2016”, ενώ τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υποδομών των αεροδρομίων αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, καθώς αν ξεκινούσαν εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλλον ο κ. Σπίρτζης βιάστηκε να την κατακρίνει, ή απλά ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις…

    Και αφού το αφήγημα των επενδύσεων πάει στο βρόντο, φαίνεται πως τα κρατικά έσοδα θα αναπληρωθούν από το… κλασικό αφήγημα των φόρων. Φόροι επί φόρων που επιβάλλονται στους Έλληνες φορολογούμενους, όμως αυτοί όλο και περισσότερο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να εκτοξεύονται τον Ιούλιο στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ – και να σκεφτεί κανείς ότι ως το τέλος του έτους οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, και αυτό προμηνύει μία νέα “καταιγίδα” από ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι καθ’ οδόν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ασταμάτητος ο Πολάκης κατά της Eldorado: Ουρλιάξτε όσο θέλετε…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ζήτησε η Friesland από τον υπουργό Ανάπτυξης- Οι προϋποθέσεις για να επενδύσει στη χώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eξωδικαστικός: Ενστάσεις των Θεσμών για τα χρέη των 20.000-50.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ