• Business

    Τα μέτρα της ΕΚΤ για τα ναυτιλιακά δάνεια ανησυχούν τις γερμανικές τράπεζες

    euro


    Σαρωτικές αλλαγές στις προβλέψεις των γερμανικών τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες πιθανόν να φέρουν μεγάλες ανακατατάξεις στο τοπίο, προκαλώντας ακόμα και την κατάρρευση ορισμένων τραπεζών.

    Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το International Financing Review, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά οι αξιολογήσεις των δανείων να γίνονται με βάση την αξία του πλοίου, και όχι τις μακροπρόθεσμες κεφαλαιακές ροές και τις εκτιμήσεις για τις ναυλώσεις, όπως γίνεται σήμερα, ενώ θέλει οι τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους στο 60% της αξίας των δανείων σε καθυστέρηση. Και μολονότι οι HSH Nordbank, KfW IPEX-Bank και Commerzbank ήδη έχουν πιάσει αυτόν τον στόχο, οι DVB Bank και NORD/LB είναι πολύ μακριά, με προβλέψεις 23% και 48% αντίστοιχα στα τέλη του 2016.

    Λογικά, είναι κατανοητό αυτό που θέλει να κάνει η ΕΚΤ”, δήλωσε η εν λόγω τραπεζική πηγή, εξηγώντας: “Κατανοώ την ανάγκη γι΄αυτό, επειδή για κάθε χρονιά εν μέσω κρίσης, οι τράπεζες υπεραξιολογούσαν το χαρτοφυλάκιό τους. Όμως οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές: αν μας πιέσουν ως τράπεζα να κάνουμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε να κάνουμε, μπορεί επίσης να έχει παράπλευρες απώλειες”.

    Για τη γερμανική ναυτιλιακή βιομηχανία, αυτό θα είναι μεγάλο, Θα την αλλάξει εκ θεμελίων”, πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ως προβλέψεις για απώλειες από ναυτιλιακά δάνεια, ωστόσο η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε τράπεζες εκτεθειμένες σε ναυτιλιακά δάνεια, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι σε καλή κατάσταση ή αν πρέπει να αναληφθούν ενέργειες για την εξυγίανσή τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Κερδοφορία και στο γ’ τρίμηνο 2017 για την Costamare

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Γεωργιόπουλος: Golden deal για τον εφοπλιστή – Πουλάει VLCC για 53 εκατ. δολ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των tankers – Άνοδος 32% για τα Suezmaxes



    ΣΧΟΛΙΑ