• Business

    Ποια είναι η μυστηριώδης Kalani Investments που έχει επενδύσει στους εφοπλιστές Οικονόμου, Παληό και Πιστιόλη. Ποιος κρύβεται από πίσω;


    Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την Kalani Investments, την αγνώστων λοιπών στοιχείων επενδυτική εταιρεία που εδώ και μήνες επενδύει σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

    Η παρουσία της Kalani στην ναυτιλιακή αγορά έγινε αισθητή τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ιδιωτική συμφωνία της με την DryShips του Γιώργου Οικονόμου για την πώληση κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Ακολούθησε η εμπλοκή της στην Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη τον Φεβρουάριο, όταν συμφώνησε να αγοράσει μετοχές ύψους έως και 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πρόσφατα συμφώνησε να αυξήσει το ποσό αυτό στα 6,9 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος 24 μηνών (μάλιστα, ακολούθησε και η αγορά ενός υποσχετικού ομολόγου της Top Ships αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, με ετήσιο επιτόκιο 6%), ενώ τον Μάρτιο αντίστοιχη συμφωνία ανακοίνωσε και η Diana Containerships, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Συμεών Παληός, για την πώληση χρεογράφων που μπορεί να αγγίξουν και τα 150 εκατ. δολάρια σε αξία.

    Ποια είναι όμως αυτή η μυστηριώδης Kalani Investments; Σύμφωνα με ρεπορτάζ του TradeWinds, πίσω από την εταιρεία αυτή δε βρίσκεται ο Γιώργος Οικονόμου, όπως πίστευαν πολλοί όταν έγινε η συμφωνία με την DryShips, αλλά ένας μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων από το Τορόντο του Καναδά, ονόματι Mark Bistricer, και η εταιρεία του Murchinson Ltd.

    Ο πατέρας του Bistricer, David, με βάση το ρεπορτάζ, είναι επικεφαλής ενός trust που επενδύει σε ακίνητα, ονόματι Clipper Equity, και η επιχείρησή του φέρεται να κατέχει πάνω από 60 κτίρια και χιλιάδες οικιστικές μονάδες στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων, το 2013 αγόρασε το κτίριο της Sony σε κεντρική λεωφόρο της Νέας Υόρκης έναντι 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και το 2016 το πούλησε έναντι 1,3 δις δολαρίων.

    Ο David Bistricer είναι αρκετά γνωστός από τη δραστηριότητά του στη Νέα Υόρκη (η Wall Street Journal είχε μάλιστα κάνει αφιέρωμα στην Clipper Equity), όμως ο γιος του, που είναι αυτός ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στις συμφωνίες με τους Έλληνες εφοπλιστές, αποτελεί… άγνωστο Χ. Ένα από τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε γι’ αυτόν είναι ότι το 2007 επιχείρησε να εξαγοράσει την τράπεζα Westborough Financial Services της Μασαχουσέτης, στην οποία κατείχε μερίδιο 9,9%, όμως τελικά η διοίκηση της τράπεζας προτίμησε να προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλη τράπεζα και απέρριχψε την πρότασή του. Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν θα μπορούσε ο Bistricer να συγκεντρώσει το ποσό των 23,9 εκατομμυρίων δολαρίων που προσέφερε για να αποκτήσει το 36% των μετοχών της. Πάντως, η οικογενειακή επιχείρηση των Bistricer, που μετρά αρκετές δεκαετίες ζωής (ιδρύθηκε από τον σχεδόν αιωνόβιο πατέρα του David Bistricer, Moric), ασχολείται και με άλλους κλάδους πέραν αυτού των ακινήτων, με διάφορες εταιρείες, και η Kalani φαίνεται πως αποτελεί το “όχημα” για την είσοδό της στη ναυτιλιακή αγορά.

    Αυτό που σίγουρα δε γνωρίζουμε είναι το πώς έγινε η προσέγγιση μεταξύ του Mark Bistricer και του Γιώργου Οικονόμου, που άνοιξε το “χορό” των επενδύσεων της Kalani σε εταιρείες Ελλήνων εφοπλιστών και παραμένει μυστήριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιάννης Αγγελικούσης: Ο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής πρωτοπορεί ξανά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Τσάκος: Απόλυτη επιτυχία για την TEN, άντλησε 115 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά νέων μετοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Οικονόμου: Παίρνει μπρος το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ocean Rig, μετά το ΟΚ του 75% των πιστωτών



    ΣΧΟΛΙΑ