• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Στροφή στην αγορά ομολόγων εξετάζει η Dorian LPG

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου εξετάζει η ναυτιλιακή εταιρεία Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της, που στο τέλος του 2016 είχε διαμορφωθεί στα 30 εκατομμύρια δολάρια, συν ακόμα 50 εκατομμύρια δολάρια που είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

    Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποσό που σκοπεύει να συγκεντρώσει η Dorian LPG από μία ενδεχόμενη έκδοση, η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει τις ABG Sundal Collier και Pareto Securities για επαφές με επενδυτές σε Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Σκανδιναβία.

    Η Dorian LPG δεν είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου των LPG που εξετάζει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τις αγορές ομολόγων, καθώς ήδη φέτος την έχει “προλάβει” η Navigator Holdings, ενώ πολλές άλλες εταιρείες, κυρίως στην αγορά LNG, έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές φέτος, όπως η Golar, η GasLog και η Teekay LNG Partners. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την Clarksons Platou Securities, η δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει ξεπεράσει ήδη τα επίπεδα του 2015 και του 2016

    Πάντως, οι σκέψεις αυτές της Dorian LPG για χρηματοδότηση από τις αγορές, διόλου τυχαία, έρχονται σε μία περίοδο όπου οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στην αγορά των VLGCs καθιστούν δύσκολη την απόκτηση νέων πλοίων που θα ήθελε ο Γιάννης Χατζηπατέρας.

    Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, όπως γράφαμε τον προηγούμενο μήνα στο mononews.gr, η Dorian LPG ενδιαφέρεται για επέκταση των δραστηριοτήτων της, είτε με την απόκτηση νέων πλοίων είτε με την εξαγορά άλλων εταιρειών (αλλά όχι με παραγγελίες νεότευκτων πλοίων). Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σχολίασαν ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουν υπάρξει σχεδόν καθόλου αγοραπωλησίες πλοίων στον κλάδο, λόγω της μεγάλης απόστασης ανάμεσα στις τιμές της αγοράς και τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για την αγορά ξηρού φορτίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγελική Φράγκου: Το big deal στην Ουρουγουάη μπαίνει σε εφαρμογή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Οικονόμου: Έχει δώσει 662 εκατ. δολ. για 14 πλοία – Ραγδαία πτώση της μετοχής της DryShips κατά 18,79%



    ΣΧΟΛΙΑ