• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Πράσινο φως από τις τράπεζες για τροποποίηση της δανειακής σύμβασης

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Το ΟΚ από τους πιστωτές της για την τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης ύψους 758 εκατομμυρίων δολαρίων του 2015, καθώς και για την “απελευθέρωση” ταμειακών διαθεσίμων περιορισμένης χρήσης για τη μελλοντική αποπληρωμή χρέους, πήρε η ναυτιλιακή εταιρεία Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Χατζηπατέρα.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η συμφωνία με τις ABN Amro, ING, Commonwealth Bank of Australia και Kexim προβλέπει:

    • απελευθέρωση ταμειακών διαθεσίμων περιορισμένης χρήσης ύψους 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή χρέους, τόκων και συγκεκριμένων χρεώσεων. Από αυτά, τα 24,8 εκατ. δολάρια θα δοθούν για τις δύο επόμενες πληρωμές κύριας οφειλής, μειώνοντας το “νεκρό σημείο” (breakeven) ρευστότητας στα 6.176 δολάρια ημερησίως.
    • Σε αντάλλαγμα, η Dorian LPG θα πρέπει να επαναφέρει στον λογαριασμό των ταμειακών διαθεσίμων περιορισμένης χρήσης το ποσό των 22 εκατ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εκτός και αν συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια από έκδοση μετοχών.
    • Το μέγιστο επίπεδο της ελάχιστης ρευστότητας που πρέπει να διαθέτει η εταιρεία μειώνεται μόνιμα στα 40 εκατομμύρια δολάρια
    • Ο λόγος ελάχιστης κάλυψης τόκων του EBITDA ως προς τις καθαρές δαπάνες για τόκους μειώνεται από το 2,00 στο 1,25 για το δωδεκάμηνο έως τις 31 Μαρτίου του 2018 και στο 1,50 για το δωδεκάμηνο έως τις 31 Μαρτίου του 2019, ενώ μετά από την ημερομηνία αυτή θα επανέλθει στα αρχικά συμφωνηθέντα επίπεδα του 2,5.
    • Ο λόγος της αξίας των πλοίων που συνδέονται με το δάνειο ως προς το χρέος σε εκκρεμότητα μειώνεται στο 125% για το δωδεκάμηνο έως τις 31 Μαρτίου του 2018 και στο 130% για το δωδεκάμηνο έως τις 31 Μαρτίου του 2019, ενώ μετά από την ημερομηνία αυτή θα επιστρέψει στα αρχικά συμφωνηθέντα επίπεδα του 135%.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το χρέος της εταιρείας που παραμένει σε εκκρεμότητα από το αρχικό δάνειο ανέρχεται στα 645,4 εκατομμύρια δολάρια.

    Με τα θεμελιώδη μεγέθη του εμπορίου να συνεχίζουν να εξελίσσονται ευνοϊκά στη διεθνή αγορά LPG και τη συνεχιζόμενη προσήλωσή μας στην πολιτική ναυλώσεών μας και τη διαχείριση των δαπανών, είμαστε σε ευνοϊκή θέση για το μέλλον. Είμαστε ευγνώμονες προς τις πιστώτριες τράπεζές μας για την ευελιξία τους και τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση αυτής της τροποποίησης”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dorian LPG, Γιάννης Χατζηπατέρας.

    Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Ted Young, ανέφερε: Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τις τράπεζές μας για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω χρηματοπιστωτική ευελιξία για την Dorian με τρόπο που επίσης μειώνει το χρέος και αυξάνει τα επίπεδα breakeven ρευστότητας. Πιστεύουμε ίτι αυτή η τροποποίηση θα μας δώσει μεγαλύτερες προοπτικές να χτίσουμε τα αποθέματα ρευστότητάς μας σε ένα χαμηλό σημείο του κύκλου”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Ο Σταμάτης Τσαντάνης ενισχύει στρατηγικά το στόλο της Seanergy

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Ποιες κατηγορίες ξεχώρισαν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παληός: Πούλησε panamax 15ετίας η Diana Containerships



    ΣΧΟΛΙΑ