• Business

    Δεύτερο καμπανάκι για τη Maersk: Προειδοποιεί με υποβάθμιση και ο Moody’s

    maersk


    Μετά τον οίκο Standard & Poor’s, και ο Moody’s προειδοποιεί πλέον με πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της ναυτιλιακής Maersk, εκφράζοντας ανησυχίες για το χρέος της δανέζικης εταιρείας.

    Ο οίκος Moody’s τοποθέτησε την Maersk σε καθεστώς επίβλεψης για πιθανή υποβάθμιση, μετά την ανακοίνωση του δανέζικου κολοσσού για την πώληση της θυγατρικής του Maersk Oil στη γαλλική Total, σε ένα deal ύψους 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει 2,5 δισ. δολάρια σε ρευστό (που θα δοθεί για την αποπληρωμή χρεών) και μετοχές της Total αξίας 4,95 δισ. δολαρίων (ποσοστό 3,7% του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα).

    Τοποθετήσαμε την αξιολόγηση της Maersk σε επίβλεψη για υποβάθμιση λόγω της σημαντικής αβεβαιότητας αναφορικά με το πόσο χρέος, και αν θα το αποπληρώσει, χρησιμοποιώντας την αξία των μετοχών της Total”, ανέφερε ο οίκος Moody’s στην ανάλυσή του.

    Η Maersk έχει δηλώσει ότι, με τον όρο της επίτευξης του στόχου της για παραμονή στις επενδυτικές βαθμίδες, αναμένει να διανείμει ένα σημαντικό μέρος της αξίας των ληφθεισών μετοχών της Total στους μετόχους της στη διάρκεια του 2018 και του 2019”, σημειώνει ακόμα ο Moody’s.

    Ο Moody’s εκτιμά πως μετά τις τις τελευταίες εξελίξεις, ο λόγος του χρέους προς το EBITDA της Maersk ενδέχεται να εκτοξευθεί από το 2,6 στο 3,7, επίπεδο το οποίο δε δικαιολογεί τη σημερινή της αξιολόγηση (Baa2), καθώς το όριο για να παραμείνει σε επενδυτική βαθμίδα (Baa3) είναι το 3,5.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Standard & Poor’s έθεσε σε CreditWatch negative την δανέζικη ναυτιλιακή, προαναγγέλλοντας μία πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της εταιρείας μέσα στο επόμενο διάστημα από το σημερινό “ΒΒΒ” στη βαθμίδα “ΒΒΒ-”, δηλαδή στην τελευταία βαθμίδα του investment grade.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές του S&P, η πώληση της πετρελαϊκής θυγατρικής της, Maersk Oil, στη γαλλική Total, έναντι 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί πλήγμα για τη διαποικίληση (diversification) της Maersk, η οποία προσθέτει μία βαθμίδα στο αξιόχρεο της εταιρείας.

    Από την άλλη, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βλέπει και θετικά στοιχεία για τη Maersk, όπως είναι η μείωση του χρέους της και οι μετοχές αξίας 4,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Total που κατέχει, και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα εξετάσει όλα τα στοιχεία, περιμένοντας και διευκρινίσεις από τη Maersk για το πώς θα αξιοποιήσει τα έσοδά της από την πώληση της θυγατρικής της, για να αποφασίσει αν θα επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Maersk ή θα προχωρήσει σε υποβάθμισή της.

    Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν η πιθανή απομόχλευση στη Maersk θα μπορούσε να καλύψει πλήρως την απώλεια των οφελών της διαποικίλησης που θεωρούσαμε προηγουμένως ως υποστηρικτικά του αξιόχρεου της Maersk”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος Standard & Poor’s.



    ΣΧΟΛΙΑ