• Business

    Rothschild: Γιατί επιμένει να βγούμε στις αγορές τώρα. Πιθανή ήττα βλέπουν αναλυτές

    BlackRock


    Έξοδο στις αγορές εδώ και τώρα θέλει η Rothschild, που ως γνωστόν λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι το σενάριο της άμεσης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση ομολόγου το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υποστηρίζει η Rothschild είναι η άμεση έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός του μήνα, όχι με τριετές ομόλογο, όπως ακουγόταν, αλλά με πενταετές. Κι αυτό γιατί μπορεί ένα τριετές ομόλογο να προσφέρεται για ένα επικοινωνιακό μπαράζ από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα πανηγύριζε σε αυτό το σενάριο για την επιστροφή στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, όμως αν αφήσουμε στην άκρη τις εντυπώσεις και δούμε την ουσία, ένα πενταετές ομόλογο θα ήταν μία πολύ πιο ρεαλιστική επιλογή, που θα έστελνε ένα πολύ πιο ωφέλιμο μήνυμα στις αγορές, όταν δεν πρόκειται για μία ευκαιριακή έκδοση, αλλά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε αυτές.

    Η εισήγηση λοιπόν της Rothschild είναι για έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο ένα επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 4,8%. Μάλιστα, προτεραιότητα φαίνεται πως είναι η έκδοση νέου ομολόγου, και όχι η αναχρηματοδότηση εκείνου που είχε εκδοθεί το 2014, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

    Πρόκειται βέβαια για μία εισήγηση με ρίσκο, και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο, καθώς θεωρούν πως η απόφαση του Eurogroup είναι ακόμα πολύ “φρέσκια” και είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει η Ελλάδα σε μία τόσο τολμηρή κίνηση, την ώρα που η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρίσκει τα πατήματά του το ΧΑ – Ένα βήμα πιο κοντά στις 850 μονάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Monte dei Paschi di Siena απολύει 5.500 εργαζόμενους για να σωθεί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το σχέδιο για 6 δισ. ευρώ ρευστό. Πώς θα κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες-φαντάσματα



    ΣΧΟΛΙΑ