• Business

    Η πιο πετυχήμενη εταιρεία στην Ελλάδα δίνει μέρισμα στους 5 βασικούς της μετόχους 23,5 εκ. ευρώ

    Ανδρέας Καρέλιας

    Ανδρέας Καρέλιας


    Συνήθως αυτοί οι τίτλοι του τύπου “η καλύτερη ελληνική εταιρεία”, “η πιο επιτυχημένη ελληνική επιχείρηση” και τα τοιαύτα είναι κάπως ασαφείς και αμφιλεγόμενοι, λόγω της πολυπλοκότητας και της υποκειμενικότητας που ενέχει το τι συνιστά “επιτυχία” και ποιος είναι, εν τέλει, πιο επιτυχημένος από κάποιον άλλο. Όμως όπως κι αν αξιολογεί κανείς την επιτυχία, είναι δύσκολο να διαφωνήσει ότι η καπνοβιομηχανία Καρέλιας είναι η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην Ελλάδα.

    Πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, που παραμένουν ανθεκτικά παρά την πολυετή κρίση στη χώρα μας, η Καρέλιας έχει να επιδείξει ένα προφίλ που ελάχιστες εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να μιμηθούν: με τα μεγάλα μπόνους που μοιράζει κάθε χρόνο στους εργαζομένους της (ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ για το 2016), δείχνει ότι δεν είναι απλώς μία εταιρεία που τα πάει καλά οικονομικά, αλλά μία εταιρεία που ενδιαφέρεται για την ευημερία των εργαζομένων της, γνωρίζοντας ότι όταν οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης αισθάνονται πως οι κόποι τους ανταμείβονται, δίνουν το 200% γι’ αυτήν και την ωθούν σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

    Και όλα αυτά χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ τις τράπεζες για οποιαδήποτε οφειλή, αποτελώντας ένα σπάνιο (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) υπόδειγμα επιχειρηματικότητας.

    Φυσικά, δε θα μπορούσαν από όλα αυτά να μη βγουν κερδισμένοι και οι μέτοχοι της Καρέλιας, οι οποίοι θα λάβουν ένα πραγματικά γενναιόδωρο μέρισμα για τη χρήση 2016: το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους, προτείνει ένα μέρισμα της τάξεως των 9,2 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 8,24% σε σχέση με το 2015, ενώ η μερισματική απόδοση, με βάση την τιμή της μετοχής της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, διαμορφώνεται στο 3,54%.

    Για τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ιωάννα Καρέλια (που κατέχει το 32% των μετοχών) θα λάβει το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ, ο Ανδρέας Καρέλιας (21,6% των μετοχών) θα λάβει 5,4 εκατομμύρια ευρώ, ο Ευστάθιος Καρέλιας (20,9% των μετοχών) θα λάβει 5,2 εκατομμύρια ευρώ και η Ασημίνα Σπυροπούλου (12,8% των μετοχών) θα λάβει 3,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, που κατέχει το 7,2% των μετοχών, θα λάβει 1,75 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, οι πέντε βασικοί μέτοχοι της εταιρεία θα λάβουν συνολικά πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ!

    Πρόκειται για μία μάλλον φυσική εξέλιξη, με δεδομένο ότι το 2016 ήταν μία (ακόμα) πολύ καλή χρονιά για την ιστορική καπνοβιομηχανία, με αυξημένη κερδοφορία (κέρδη 62,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, έναντι 53,9 εκατ. ευρώ το 2015), παρά τη μικρή μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 3,73% σε σχέση με το 2015, η οποία αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης στις χώρες της βόρειας Αφρικής, όμως ακόμα και αυτήν την εξέλιξη την είχε προβλέψει και συνεκτιμήσει η διοίκηση της εταιρείας και δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Και κάπως έτσι, το παραμυθένιο success story της Καρέλιας συνεχίζεται…

    Οι Βασικοί μέτοχοι της εταιρίας είναι :

    ΚΑΡΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ 31%

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 21,5%

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 20,9%

    ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ 12,82%

    ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ 7,15%

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιώτης Πετράκης: Η ζημιά της οικονομίας είναι 20 δισ. ευρω

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 8 hot μετοχές του Χρηματιστηρίου. Τι αγοράζουν οι ξένοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Στασινόπουλος (Βιοχάλκο) : Ποια είναι η εκτίμηση έκπληξη του μεγαλύτερου βιομηχάνου της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ