• Business

    Όταν το δημόσιο καθυστερούσε μια επένδυση 300 εκ. γιατί σε 1,4 χλμ υπάρχει αρχαιολογικός χώρος


    Από τη μία, ένα σημαντικό έργο με επένδυση 300 εκατομμυρίων, που θα δημιουργούσε 2.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή του και άλλες τόσες με τη λειτουργία του. Από την άλλη, η γραφειοκρατία του Δημοσίου και οι ιδεοληψίες ορισμένων αριστερών παρατάξεων και ομάδων. Ποιος κερδίζει; Δυστυχώς, αυτός που φαντάζεστε…

    Η περιπέτεια της κατασκευής εμπορικού κέντρου στο οικόπεδο της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη λεωφόρο Κηφισού, ξεκίνησε στα τέλη του 2007, πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια, όταν το οικόπεδο πωλήθηκε στην εταιρεία Artume, έναντι 37 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, η κατασκευή ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου λογικά θα αντιμετωπιζόταν ως μία πολύ σημαντική επένδυση αναβάθμισης που μόνο καλό θα έκανε στην ευρύτερη περιοχή. Όμως κάποιοι δεν το έβλεπαν έτσι. Αντίθετα, τα σχέδια της Artume “κόλλησαν” σε αντιδράσεις με επιχειρήματα περί σοβαρού πλήγματος στην εμπορική ζωή της περιοχής (!), αλλά και περί χαρακτηρισμού του κτιρίου της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη ως διατηρητέου, που δεν επέτρεπε την κατεδάφισή του για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

    Όμως το πιο εξωφρενικό επιχείρημα που ακούστηκε την εποχή εκείνη ήταν το εξής: δε συνάδει η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ένα επιχείρημα που φυσικά θα είχε βάση και θα ήταν απολύτως σεβαστό, αν η Ακαδημία Πλάτωνος δεν απείχε… σχεδόν ενάμισι χιλιόμετρο από το οικόπεδο!

    Και κάπως έτσι, το 2010 η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανέστειλε την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή, ενώ οι συνεχείς πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα και κινήματα της αριστεράς έβαζαν συνεχώς προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης. Όταν δε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, με αρμόδιους υπουργούς πρώτα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, φυσικά και δεν έγινε τίποτα απολύτως για να αρθεί το αδιέξοδο.

    Δέκα χρόνια μετά από το ξεκίνημα αυτού του γραφειοκρατικού λαβύρινθου, ο Γιώργος Σταθάκης, που διαδέχθηκε τον Πάνο Σκουρλέτη, φαίνεται πως είναι επιτέλους διατεθειμένος να “ξεπαγώσει” τη διαδικασία, υπογράφοντας το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα που απαιτείται για να μπουν μπροστά οι εργασίες κατασκευής και αποστέλλοντάς το στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το γεγονός βέβαια ότι δεν έχει ακόμη αποσταλεί στο ΣτΕ εγείρει ερωτηματικά, όχι τόσο για το αν ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης είναι πρόθυμος να το κάνει, αλλά για το αν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου με τον τρόπο τους προσπαθούν να καθυστερήσουν κι άλλο τη διαδικασία…

    Πάντως, αν αυτή τη φορά όλα πάνε καλά, οι εργασίες στο οικόπεδο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός του έτους και το έργο να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, δίνοντας νέα πνοή στην ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Κούβελας προς φαρμακοβιομηχανία: Κάντε υπομονή να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σπάταλοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Τι ζητούν να γίνει μετά τους πλειστηριασμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα κάγκελα ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί για το «καπέλο» έως 61% στις εισφορές



    ΣΧΟΛΙΑ