• Business

    Η μεγάλη κερδοσκοπία του Bitcoin. Γιατί λένε ότι θα πάει στα 6.000 δολάρια

    Bitcoin

    Bitcoin


    Πού θα πάει η… ιστορία με το Bitcoin; Το ψηφιακό κρυπτονόμισμα καταγράφει θεαματική άνοδο τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας πριν από λίγες μέρες σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τα 4.300 δολάρια. Όμως αυτό δεν είναι τίποτα: αναλυτές εκτιμούν ότι το Bitcoin μπορεί στο μέλλον να φτάσει στα 5.000 δολάρια (Goldman Sachs), στα 6.000 δολάρια (Tom Lee, Fundstrat Global Advisors), στα 7.500 δολάρια (Ronnie Moas), ή ακόμα και στα…500.000 δολάρια (Jeremy Liew)!

    Η αλήθεια είναι ότι γύρω από το Bitcoin έχει στηθεί ένα τεράστιο παιχνίδι κερδοσκοπίας και σπέκουλας. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την ολοένα αυξανόμενη διείσδυσή του, το Bitcoin εξακολουθεί να μην προσμετράται στα κύρια νομίσματα που αποδέχονται οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Κι αυτό γιατί είναι ένα νόμισμα εξαιρετικά ασταθές, με τεράστιες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Επομένως, κάθε πρόβλεψη για τη μελλοντική του πορεία είναι το λιγότερο επισφαλής.

    Ίσως η πιο ρεαλιστική από τις υπάρχουσες εκτιμήσεις είναι αυτή της Goldman Sachs, που προβλέπει ότι το Bitcoin θα πλησιάσει στην περιοχή των 5.000 δολαρίων, όμως στη συνέχεια θα καταρρεύσει προς τα 2.000 δολάρια, ακριβώς λόγω της αστάθειάς του, η οποία έχει φέρει πολλές τέτοιες απότομες αυξομειώσεις στην αξία του.

    Από την άλλη, έχει ενδιαφέρον η οπτική του πάντα μετρημένου Tom Lee, ο οποίος “βλέπει” σε ένα χρόνο από σήμερα το Bitcoin να φτάνει τα 6.000 δολάρια, παίρνοντας ώθηση από την κατακόρυφη αύξηση των χρηστών του (κατά 50%) και των ατομικών συναλλαγών κάθε λογαριασμού με το κρυπτονόμισμα (κατά 30%). Σύμφωνα με το μοντέλο του Lee, για κάθε αύξηση 10% των χρηστών του Bitcoin, η τιμή του ανεβαίνει κατά 22 δολάρια, ενώ αντίστοιχα για κάθε αύξηση 10% των συναλλαγών, ανεβαίνει κατά 274 δολάρια. Μάλιστα, η εκτίμησή του είναι ότι, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες οικονομικές εξελίξεις, το Bitcoin μπορεί μέχρι το 2022 να σπάσει και το φράγμα των 25.0000 δολαρίων! Και τότε, κατά τον ίδιο, θα πρέπει σιγά-σιγά οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να αποδέχονται και το Bitcoin – η υπόθεσή του είναι ότι όταν η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος φτάσει στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλαδή η αξία του κυμαίνεται γύρω στα 30.000 δολάρια), οι τράπεζες θα θελήσουν να αρχίσουν να αποκτούν bitcoins.

    Αλλά είπαμε: όλα αυτά είναι πολύ επισφαλή, καθώς η μεταβλητότητα του Bitcoin είναι τεράστια και το να προβλέψει κανείς πού θα είναι η αξία του σε ένα χρόνο είναι σαν να προσπαθεί να προβλέψει τι καιρό θα κάνει σε ένα χρόνο από τώρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι Bill Gates και Elon Musk μοιράζονται μια κοινή καθημερινή τους συνήθεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιαστικό email σε 761.000 φορολογούμενους. Τι ζητάει η εφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια ματιά στην καθημερινή ρουτίνα του CEO της Google, Sundar Pichai



    ΣΧΟΛΙΑ