• Business

    Είστε στην Λίστα Lagarde: Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης

    Εφορία

    Εφορία


    Προσεκτικά θα πρέπει να μελετήσουν τα επόμενά τους βήματα όσοι βρίσκονται στα “ραντάρ” της εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα, λόγω της εμπλοκής τους στη λίστα Λαγκάρντ ή σε κάποια άλλη “λίστα φοροδιαφυγής”, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου κλείνει το “παράθυρο” της ευνοϊκής ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, και θα πρέπει να… ζυγίσουν το αν τους συμφέρει να ενταχθούν σε αυτήν ή όχι.

    Η εν λόγω ρύθμιση, στην οποία μπορεί να ενταχθεί κανείς έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι, ανάλογα με το ποσό που θα αποκαλύψει ο φορολογούμενος ως “κρυφό” εισόδημα και το χρόνο που το έλαβε, θα κληθεί να πληρώσει ποσοστό από 30% έως 60% της φορολογητέας ύλης, το οποίο μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή να ενταχθεί σε ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων.

    Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που δεν θα ήθελαν να πληρώσουν ένα τέτοιο ποσό. Όμως το ρίσκο είναι μεγάλο αν επιλέξουν να αγνοήσουν την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, καθώς σε περίπτωση που η εφορία ανακαλύψει σε έλεγχο αυτά τα αδήλωτα εισοδήματα, το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

    Και αυτό το ρίσκο είναι που καλούνται να “ζυγίσουν” οι εν λόγω φορολογούμενοι: να ενταχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν λιγότερα απ’ όσα θα πλήρωναν κανονικά; Ή να μην ενταχθούν στη ρύθμιση και απλά να ελπίζουν πως θα τη γλιτώσουν τζάμπα;

    Ένα δύσκολο δίλημμα

    Το σκεπτικό πολλών που προτιμούν (για την ώρα, τουλάχιστον) τη δεύτερη επιλογή είναι ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους αναδρομικούς φοροελέγχους, που ουσιαστικά απαγορεύει στην εφορία να επιβάλει πρόστιμα για φοροδιαφυγή που τελέστηκε πριν το 2011. Όμως εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό: όσον αφορά στις λίστες των εμβασμάτων που “έφυγαν” από την Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης (οι οποίες βασίστηκαν στα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες κατόπιν σχετικής εντολής), το Δημόσιο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας πως οι λίστες αυτές αποτελούν νέα στοιχεία και ως τέτοια δεν θα πρέπει να παραγραφούν στα πέντε χρόνια από σήμερα, αλλά στα πέντε χρόνια από τότε που παρελήφθησαν. Αν το ΣτΕ δικαιώσει το Δημόσιο, τότε όσοι έχουν βγάλει εμβάσματα από τη χώρα από το 2008 και μετά θα μπορούν να πέσουν στην “τσιμπίδα” των φοροελεγκτών, καθώς το αδίκημα δεν θα έχει παραγραφεί. Αν το ΣτΕ απορρίψει τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, τότε όλες οι χρήσεις έως και το 2010 θα έχουν παραγραφεί οριστικά και αμετάκλητα.

    Το ρίσκο είναι προφανές: αν κάποιος αφήσει την ευνοϊκή ρύθμιση να χαθεί, ουσιαστικά “τζογάρει” στο ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι απορριπτική για το Δημόσιο και κινδυνεύει, αν τελικά η απόφαση είναι υπέρ του Δημοσίου, να πληρώσει πολύ περισσότερα.

    Από την άλλη, βέβαια, αν ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα να τους επιστραφεί το πρόστιμο που θα τους καταλογιστεί, ακόμα και αν κριθεί ότι το αδίκημά τους έχει παραγραφεί, αφού θεωρείται ότι οικειοθελώς αποκάλυψαν τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ακόμα ενάμιση μήνα να το σκεφτούν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εισπρακτικό σοκ από τα κρυφά εισοδήματα: Στα 250 εκατομμύρια τα έσοδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάος στο Δημόσιο: Τώρα ψάχνουν πόσοι είναι οι συμβασιούχοι και πού απασχολούνται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται αυξήσεις στον ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου – Στη λίστα οι σεισμόπληκτες Λέσβο και Κω



    ΣΧΟΛΙΑ