• Business

    Γιατί η οικογένεια Στασινόπουλου συγχωνεύει την Χαλκόρ με την Ελβάλ

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco

    Νίκος Στασινόπουλος, Πρόεδρος Viohalco


    Πολλοί αναλυτές περίμεναν κατά το παρελθόν ότι η μετοχή της Χαλκόρ θα “εξαφανιζόταν” από το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά: Η Χαλκόρ όχι μόνο παραμένει στο ταμπλό του ΧΑ, αλλά… συμπαρασέρνει σε αυτό και τη μη εισηγμένη Ελβάλ, την οποία και απορροφά.

    Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συγχώνευση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σχηματίζοντας μία ενιαία οντότητα με κύκλο εργασιών άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ο λόγος για τον οποίο η οικογένεια Στασινόπουλου προχωρά σε αυτήν την κίνηση δεν είναι… κρυφός. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Χαλκόρ, μέσω της συγχώνευσης θα δημιουργηθεί μια έντονα εξαγωγική, βιομηχανική και οικονομική οντότητα στον τομέα της επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων, εισηγμένη στο Χ.Α. Το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και η ευρύτερη επιχειρηματική εμβέλεια που θα αποκτήσει η Εταιρία θα καταστήσει ευχερέστερη την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα το νέο σχήμα θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που θα προκύψουν”.

    Επομένως, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στην ευκολία πρόσβασης στις αγορές, ένα στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν αυτόν τον δρόμο για να χρηματοδοτηθούν, και είναι φανερό ότι ένας όμιλος μεγαλύτερου μεγέθους θα έχει και καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές. Παράλληλα, όμως, το νέο σχήμα είναι και πιο λειτουργικό για συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, αφού οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται σε πολλές κοινές αγορές, ενισχύοντας τις προοπτικές του.

    Σημειώνεται ότι το 94% των συνολικών πωλήσεων της Χαλκόρ κατευθύνεται προς το εξωτερικό, ενώ ειδικά στους σωλήνες χαλκού η εταιρεία κατείχε το 2016 μερίδιο 17,7% στην Ευρώπη, μεγαλύτερο από κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου. Εξάλλου, η Χαλκόρ επέστρεψε το 2016 στην κερδοφορία, παρουσιάζοντας κέρδη ύψους κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Σήμερα η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την έξοδο της χώρας στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Χρωστάτε στον ΕΦΚΑ; Δείτε 7+1 νέους τρόπους για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Γιατί βγήκαν τα «μαχαίρια» στην οικογένεια Καρέλια – Τα επικρατέστερα σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ