• Business

    Φέσια 5 δισ. πνίγουν την αγορά


    Τι κι αν το Δημόσιο αποπλήρωσε μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα, τι κι αν ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ άνοιξε διάπλατα. Η κατάσταση στην αγορά παραμένει ασφυκτική, αφού το Δημόσιο συνεχίζει να δημιουργεί νέα φέσια, που συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία και να πιέζουν ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες, που καλούνται να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, αλλά να ανέχονται τις καθυστερήσεις από την πλευρά του.

    Τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δείχνουν ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και με το παραπάνω, αξιοποιώντας τα 800 εκατ. ευρώ που έλαβε για την αποπληρωμή χρεών τον περασμένο Ιούλιο, και διαθέτοντας επιπλέον 1,52 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους, ενώ συνολικά από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο αποπληρώθηκαν συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

    Όλα καλά ως εδώ, καθώς με αυτά τα δεδομένα σήμερα ο ESM αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση ακόμα 800 εκατ. ευρώ, που επίσης θα πρέπει να δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όμως προσέξτε το εξής: αν και αποπληρώθηκαν οφειλές άνω των 6 δισ. ευρώ, η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν μόλις 1,5 δισ. ευρώ! Κι αυτό γιατί εν τω μεταξύ δημιουργήθηκαν νέες οφειλές της τάξεως των 4,8 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό του πώς τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου μοιάζουν με λερναία ύδρα: ένα κεφάλι “κόβεται”, δύο φυτρώνουν…

    Αξίζει πάντως μία εύφημος μνεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς την ώρα που ορισμένοι φορείς του ευρύτερου Δημοσίου δεν απέδωσαν τα χρήματα που αναλογούσαν στις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΑΑΔΕ όχι μόνο το έκανε, αλλά συνέβαλε και καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου, χάρη στις επιστροφές φόρου που έδωσε, με τις εκκρεμείς επιστροφές να μειώνονται κατά 1,3 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαγραφή Παπακώστα: Γιατί ο Μητσοτάκης «πήρε το όπλο του»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάνω κάτω στη λιανική ρεύματος-Στα ύψη η τιμή της κιλοβατώρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΑΕΔ: Άρχισαν οι αιτήσεις για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας των εργαζομένων με «μπλοκάκι»



    ΣΧΟΛΙΑ