• Business

    Εξωδικαστικός Συμβιβασμός: Αυστηρότερα κριτήρια για τους μικρούς οφειλέτες

    fake news


    Ο “γρίφος” του εξωδικαστικού μηχανισμού για χρέη από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ φαίνεται πως οδεύει στη λύση του, καθώς όλα δείχνουν ότι και οι τρεις πλευρές (κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές) συγκλίνουν στο να μην προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές διαγραφή κύριας οφειλής, αλλά μόνο προστίμων, προσαυξήσεων και τόκων υπερημερίας.

    Όμως πέρα από αυτό, για τους μικρούς οφειλέτες θα υπάρχουν και αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ενώ για τις επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ αρκεί να έχουν θετικό EBITDA σε μία μόνο από τις προηγούμενες χρήσεις για να λάβουν απόδειξη βιωσιμότητας και να μπορέσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, για αυτές με μικρότερες οφειλές, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθείται προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν θετικά EBITDA κατά το δημοσιονομικό έτος πριν την υποβολή της αίτησης ή κατά τα δύο δημοσιονομικά έτη από τα τρία τελευταία χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι η μηνιαία δόση που θα προκύψει δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι οι 120.

    Ο λόγος για την επιβολή αυτών των αυστηρότερων κριτηρίων είναι μάλλον αναμενόμενος: κανείς δε θέλει να ευνοηθούν από τη διαδικασία αυτή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κάνοντας κατάχρηση του ευνοϊκού πλαισίου, ενώ επίσης κανείς δεν επιθυμεί να συρρεύσουν μαζικά στον μηχανισμό μη βιώσιμοι οφειλέτες. Με τα κριτήρια αυτά θα “φιλτράρονται” οι μη βιώσιμοι οφειλέτες και θα εντάσσονται στη διαδικασία μόνο αυτοί που εκτιμάται ότι μπορούν όντως να επιβιώσουν.

    Υπενθυμίζεται ότι για τους οφειλέτες με χρέη μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ υπήρξε εμπλοκή, καθώς οι τράπεζες πρότειναν να προβλέπεται “κούρεμα” των τόκων του τελευταίου εξαμήνου, οι οποίοι δεν εξυπηρετήθηκαν και κεφαλαιοποιήθηκαν, και άρα ξανατοκίστηκαν, και καταβολή του υπολοίπου ποσού σε 120 δόσεις, όμως το Δημόσιο αρνείτο οποιοδήποτε τυποποιημένο “κούρεμα” οφειλών και ρύθμιση οφειλής, εάν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Μήπως έφτασε η ώρα να επενδύσουμε σε ελληνικές τράπεζες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο guru των αγορών που οι τράπεζες κατάσχεσαν το σπίτι στην Εκάλη;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι Κινέζοι της SPI ENERGY επενδύουν στις ελληνικές ΑΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ