• Business

    Ένας δήμαρχος σταματάει τις μπουλντόζες και ακυρώνει έργο 100 εκατ. ευρώ


    Το… κακό παράδειγμα που έχει δώσει η κυβέρνηση με μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό φαίνεται ότι ακολουθούν κάποιοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν κρίνουμε από την υπόθεση της επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή “Ερημίτης” της Κέρκυρας.

    Η επένδυση αυτή του fund NCH Capital “ταλαιπωρείται” από το 2012, όταν ξεκίνησε ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης να έρχεται τέσσερα ολόκληρα χρόνια αργότερα (!), το 2016.

    Η επένδυση αφορά στην κατασκευή ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου στο Νησί των Φαιάκων και αποτελεί την πρώτη άμεση, 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια. Βάσει του σχεδίου της NCH Capital, το 52% της έκτασης στην περιοχή “Ερημίτης” θα παραμείνει ανέγγιχτο, ενώ το υπόλοιπο θα οικοδομηθεί με πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης (0,4).

    Έχοντας λοιπόν όλα τα χαρτιά στην κατοχή της και θέλοντας επιτέλους να “βάλει μπρος” την επένδυση, η NCH Capital ανέθεσε σε τεχνικό συνεργείο την έναρξη των πρώτων χωματουργικών εργασιών για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του εργοταξίου και να διεξαχθούν οι μελέτες στατικότητας του εδάφους. Έλα όμως που υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο: μετά από κινητοποίηση του προέδρου της τοπικής κοινότητας και κατόπιν του δήμου Κερκυραίων, οι εργασίες διεκόπησαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε παρέμβαση από δημοτικό όχημα, το οποίο έφραξε το δρόμο για να μην μπορούν να περάσουν τα σκαπτικά μηχανήματα της τεχνικής εταιρείας!

    Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα μηχανήματα επρόκειτο να περάσουν από μονοπάτια του δήμου, για τα οποία δεν είχε δοθεί άδεια διέλευσης των μηχανημάτων, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει πως πρόκειται για δασικά μονοπάτια, και όχι δημοτικά. Η ένταση οδήγησε τους εκπροσώπους της εταιρείας και του δήμου στο αστυνομικό τμήμα, όπου τα πνεύματα άναψαν, με τις δύο πλευρές να προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

    Εν τω μεταξύ, στη Δικαιοσύνη έχει ήδη προσφύγει πολλάκις περιβαλλοντικός σύλλογος του νησιού, με τις προσφυγές του να έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια, ενώ ο ίδιος σύλλογος προσέφυγε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει προαναγγείλει και νέες προσφυγές, πολεμώντας λυσσαλέα την επένδυση στον “Ερημίτη”.

    Το τι τύχη μπορεί να έχουν όλες αυτές οι προσφυγές είναι εξαιρετικά αμφίβολο, βέβαια. Η έκταση έχει περάσει στα χέρια της NCH Capital μέσω δημόσιου διαγωνισμού, έχει πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες και έγγραφα, τα σχέδιά της έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και το μόνο που μένει ενάντια σε αυτήν την επένδυση είναι μία μειοψηφία κατοίκων που προσπαθεί με κάθε τρόπο να την μπλοκάρει, αγνοώντας βέβαια τη θετική επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία, καθώς η NCH Capital έχει δεσμευθεί πως κατά την κατασκευή του resort θα απασχοληθούν αποκλειστικά επαγγελματίες του νησιού, ενώ τα υλικά για τις εργασίες θα τα προμηθευτεί κατά το δυνατόν από τοπικές επιχειρήσεις…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Wind: «Τρέχουν» οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες- Στα 500 εκατ.ευρώ το 5ετές επενδυτικό πλάνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ευρώ-χρυσό στρέφονται οι επενδυτές μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άλφα Γκρίσιν: Ο ειδικός διαχειριστής, οι τράπεζες και τα δικαστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ