• Business

    Ελληνικό: Ποια είναι τώρα τα επόμενα βήματα. Τι θα κάνει o όμιλος Λάτση


    Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό μας άφησε με την απορία. Παραμένει σε τροχιά υλοποίησης η επένδυση για την ανάπλαση του Ελληνικού; Ή η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου εντός του παλαιού αεροδρομίου προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή των όρων της αρχικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Lamda Development;

    Σε μία πρώτη ανάγνωση της απόφασης, μάλλον θα πρέπει να πει κανείς “πάλι καλά”. Η αρχική εισήγηση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων ήταν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μία έκταση 3.000 στρεμμάτων, δηλαδή το μισό αεροδρόμιο του Ελληνικού! Όμως η εισήγηση που έκανε χθες στο ΚΑΣ η επικεφαλής του Συμβουλίου, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (μετά από ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις που δέχθηκε, ακόμα και με την απειλή της παύσης της από τα καθήκοντά της, σύμφωνα με πληροφορίες), ήταν συμβιβαστική: ναι μεν κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό, όμως σε μία μικρότερη έκταση, της τάξεως των 280 στρεμμάτων.

    Το πρόβλημα εντοπίζεται στο τι περιλαμβάνεται σε αυτά τα 280 στρέμματα (λόφος Χασάνι, αμαξοστάσιο Τραμ), καθώς στην περιοχή αυτή επρόκειτο να κατασκευαστεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Lamda Development, ένα εμπορικό κέντρο, καθώς και κατοικίες. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαβούλευση μεταξύ της Lamda Development και του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για το πώς θα υλοποιηθεί η επένδυση με βάση τα νέα δεδομένα.

    Οι εκκρεμότητες

    Και ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί ακόμα το ζήτημα του… δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων που έχει ανακαλύψει το δασαρχείο Πειραιά στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού, για το οποίο δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την αναίρεση του σχετικού χαρακτηρισμού του δασάρχη. Εκκρεμούν επίσης ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο, που πιθανόν να μην έχει ξεκινήσει καν εντός του έτους, η μεταφορά φορέων και υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό, καθώς και το “πράσινο φως” του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης, το οποίο ενδέχεται να καθυστερήσει για αρκετούς μήνες, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα παραμένει… άφαντο.

    Το ευχάριστο νέο για την επένδυση του Ελληνικού από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ είναι ότι μία σοβαρή εκκρεμότητα έκλεισε με τρόπο που εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές ότι δεν θα αποτρέψει την υλοποίησή της. Διαρροές του Μαξίμου έκαναν λόγο χθες το βράδυ για “ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ”, δίνοντας το στίγμα για το πώς αντελήφθη τη χθεσινή εξέλιξη η κυβέρνηση.

    Το θέμα είναι πώς την αντιλαμβάνεται βέβαια και η Lamda Development, από την πλευρά της οποίας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση, και όταν αυτή υπάρξει θα είναι πολύ πιο σαφές το τι μέλλει γενέσθαι…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΑΔΕ: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στα ξενοδοχεία-Τι προβλέπει το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλειστηριασμοί ακινήτων: Πώς θα υπολογίζεται η εμπορική αξία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μυτιληναίος: To μεγάλο μυστικό του επιχειρηματία. Τι πέτυχε το α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ