• Business

    Χρυσές μπίζνες με τη “χρυσή βίζα”: Στα χέρια Τούρκων δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα

    Αύξηση τιμών και ενοικίων των γραφείων και καταστημάτων (πίνακας)


    Τις “χρυσές” μπίζνες που κάνουν Τούρκοι στην Ελλάδα, φοβούμενοι τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν και αξιοποιώντας τη νομοθεσία για τη “χρυσή” βίζα την οποία μπορεί να λάβει όποιος ξένος αγοράσει ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ στη χώρα μας, καταγράφει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά μία περίπτωση όπου, λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, ένας Τούρκος υπήκοος αγόρασε ένα διαμέρισμα στο Κεφαλάρι έναντι 250.000 ευρώ, με τον όρο ότι στο διαμέρισμα θα συνεχίσουν να μένουν για πέντε χρόνια οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Με τον τρόπο αυτό απέκτησε άδεια παραμονής στην Ελλάδα για όλο το χρόνο, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για κάποιους μήνες το χρόνο.

    Όπως αναφέρουν η Έλα και ο Τζουνέιτ, δύο Τούρκοι κάτοικοι Αθηνών, τους τελευταίους μήνες έχουν μεσολαβήσει μέσω της επιχείρησής τους για την πώληση 49 ακινήτων σε Τούρκους υπηκόους, ενώ μία άλλη γυναίκα από την Τουρκία δήλωσε στην εφημερίδα ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει πουλήσει άλλα οκτώ ακίνητα σε γνωστούς και φίλους της.

    Από τα 57 σπίτια που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια των τριών αυτών Τούρκων, μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα». Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την 1η Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους.

    Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οπως εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνους που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατ. ευρώ ή τον επιχειρηματία που ψάχνει μια αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλο το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Τι θα γίνει με τους φόρους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόκληση: Γλιτώνουν τις περικοπές στις συντάξεις οι βουλευτές χάρη σε ένα κενό νόμου!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαστική απόφαση για εισπρακτικές εταιρίες: Αποζημίωση για όσους δέχονται τηλεφωνήματα



    ΣΧΟΛΙΑ