• Business

    Τράπεζες: Γιατί θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων


    Το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναδείχθηκε και πάλι σε μείζον θέμα τον προηγούμενο μήνα, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλιστεί η επαρκής κεφαλαιοποίησή τους, ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Όμως φαίνεται πως οι τράπεζες έχουν έναν… άσο στο μανίκι τους, που είναι οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις τους.

    Ακολουθώντας το παράδειγμα όλο και περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων (όπως οι ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Μυτιληναίου) που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία συγκυρία, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, και κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν με θεαματική επιτυχία μέσω ομολογιακών δανείων, οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση, και μέσα στο φθινόπωρο θεωρείται βέβαιο πως θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, με την Εθνική Τράπεζα να θεωρείται… φαβορί για να είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα κάνει το καθοριστικό βήμα.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική είχε και πέρυσι τον Σεπτέμβριο εκδώσει καλυμμένο ομόλογο (το οποίο όμως δεν πωλήθηκε σε επενδυτές, αλλά αξιοποιήθηκε από την τράπεζα ως repos για τη διατραπεζική αγορά), και όλα δείχνουν πως και αυτή τη φορά η ΕΤΕ θα ακολουθήσει επίσης την τακτική του καλυμμένου ομολόγου, είτε με ομόλογα από τις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, είτε με ξεχωριστή έκδοση, με το πιθανότερο σενάριο να τοποθετεί χρονολογικά την κίνηση αυτή τον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο.

    Δεν αποκλείεται βέβαια να την… προλάβει η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων από τον περασμένο Ιούνιο να προχωρήσει σε έκδοση και διάθεση ομολογιακού δανείου ύψους έως και 500 εκατομμυρίων ευρώ, μετατρέψιμων σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων. Η διοίκηση της Alpha Bank μπορεί να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα εντός 12 μηνών, και προφανώς θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να “χτυπήσει” με μία ομολογιακή έκδοση, ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελός της.

    Ένα όφελος που δεν θα συνίσταται μόνο στην ενίσχυση της ρευστότητάς της, αλλά και στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της, που είναι το ζητούμενο για να επανέλθουν οι ελληνικές τράπεζες σε μία ομαλή κεφαλαιακή κατάσταση. Αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε εξάλλου και από τις άλλες συστημικές τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ: Τα επόμενα βήματα και οι νέες εξελίξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικές επιδόσεις για την Coca Cola HBC στο πρώτο εξάμηνο – Αύξηση 39,4% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διώχνει άλλη μια επένδυση, αυτήν της Eldorado Gold



    ΣΧΟΛΙΑ