• Business

    Τι συμβαίνει με τις τράπεζες και τις επιπλέον προβλέψεις για τα δάνεια;


    Αναπόφευκτη θεωρούν οι διοικήσεις των τραπεζών την αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψει από τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει ο SSM στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, εκτιμώντας μάλιστα ότι η αύξηση αυτή θα είναι σημαντική και πιθανόν να ξεπεράσει και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Κι αυτό λόγω της αύξησης του ελάχιστου δείκτη κάλυψης από προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 55%, κι ενώ σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ποσοστά μεταξύ 45% και 51%, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, που βρίσκεται στο 55,7%. Αυτό σημαίνει πως Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, κρατώντας στην “κάβα” ακόμα περισσότερα χρήματα. Για την Alpha Bank τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Eurobank θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα πιθανόν να μη χρειαστεί καμία περαιτέρω ενέργεια.

    Το “καμπανάκι” για την πορεία των προβλέψεων είχε ήδη χτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, που στην τελευταία της έκθεση είχε παρατηρήσει ότι η κάλυψη από προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 48,3%, έναντι 49,1% τον Μάρτιο, λόγω των διαγραφών που έγιναν στο πλαίσιο της μείωσης των “κόκκινων” δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ενώ τα… νέα είχαν φτάσει και στ’ αυτιά του SSM, που είχε θορυβηθεί από την εξέλιξη αυτή. Εξάλλου, ο SSM είχε προειδοποιήσει ήδη από πέρυσι τις τράπεζες πως αν δεν αποδειχθούν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, θα “τιμωρηθούν” με πρόσθετες προβλέψεις.

    Μάλιστα, η προειδοποίηση αυτή είχε έρθει λίγους μήνες μετά το AQR του 2015, που είχε προηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης, και από το οποίο προέκυψε αύξηση των προβλέψεων κατά 9 και πλέον δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα στεγαστικά δάνεια.

    Πλέον, οι τράπεζες περιμένουν το πόρισμα του SSM που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις τους, έχοντας τουλάχιστον “γλιτώσει” τον έκτακτο AQR που ζητούσε το ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν όψει των stress tests που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελληνικό. Γιατί μέσα σε 24 ώρες ο Τσίπρας πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρωθυπουργός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Νέα δημοσκόπηση: Παραμένει μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη θέση έκπληξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προϋπολογισμός 2018: Επιπλέον φόροι, ύψους 530 εκατ. ευρώ-Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο»



    ΣΧΟΛΙΑ