• Business

    AVIS: Γιατί ξαφνικά άρχισε να χαμογελά ο Πολυχρόνης Συγγελίδης

    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη

    Πολυχρόνης Συγγελίδης. Επικεφαλής Όμιλος Συγγελίδη


    Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδεύει η επιχείρηση εξαγοράς της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε (του master franchisee στην Ελλάδα των Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless) από τον τουρκικό όμιλο Koc, σε κοινοπραξία με τον αμερικανικό όμιλο Avis Budget Group, ανοίγοντας τον δρόμο στους υπόλοιπους “μνηστήρες” της Avis Hellas (με πρώτο και καλύτερο τον όμιλο Συγγελίδη) για τη διεκδίκησή της.

    Όπως γράφαμε πριν από ένα μήνα στο mononews.gr, η κοινοπραξία αυτή είχε τον πρώτο λόγο για την τύχη της Avis Hellas, καθώς με βάση τη σύμβαση μεταξύ της μητρικής Avis και της Olympic, η μητρική διατηρεί σε περίπτωση πώλησης της δεύτερης διπλό δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης, και άρα είχε δικαίωμα να μπει κατά προτεραιότητα σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς πριν από τους άλλους “μνηστήρες”, και μόνο αν δεν υπάρξει συμφωνία μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης σε άλλον υποψήφιο.

    Αυτό που περίμενε η Τράπεζα Πειραιώς για να πει το “ΟΚ” στην κοινοπραξία, που ελέγχεται σύμφωνα με πληροφορίες κατά 60% από τον τουρκικό όμιλο Koc, ήταν να λάβει μία προσφορά στην περιοχή των 330 εκατομμυρίων ευρώ, όσο, δηλαδή, έχει κοστολογηθεί η Avis Hellas (συμπεριλαμβανομένων των δανείων ύψους 245 εκατ. ευρώ). Όμως πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της σύμπραξης, που υπεβλήθη την περασμένη Πέμπτη, είναι χαμηλότερη και κινείται γύρω στα 310 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί την Τράπεζα Πειραιώς.

    Αν η κοινοπραξία δεν επανέλθει με νέα, βελτιωμένη προσφορά (όπως και αναμένεται να γίνει, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει τέτοια διάθεση), τότε η Τράπεζα Πειραιώς θα απορρίψει την προσφορά και θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για την πώληση της Avis Hellas με τους άλλους υποψήφιους αγοραστές.

    Χαράς ευαγγέλια βέβαια για τον επιχειρηματία Πολυχρόνη Συγγελίδη, που σε συνεργασία με την Goldman Sachs έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Avis Hellas, και αν όντως το εμπόδιο της τουρκοαμερικανικής κοινοπραξίας βγει από τη μέση, τότε εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει τις τύχες της, έναντι των άλλων δύο υποψηφίων, που είναι η κοινοπραξία της Oaktree με εταιρεία συμφερόντων του Θ. Βασιλάκη και η Lone Star.

    Η τελική απόφαση της Πειραιώς για την προσφορά της τουρκοαμερικανικής κοινοπραξίας αναμένεται ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, Τρίτη, και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους άλλους υποψηφίους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έχουν μπει στο μικροσκόπιο (και στα χαρτοφυλάκια ) των ξένων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock: Που υπάρχουν τώρα επενδυτικές ευκαιρίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλες και δυσάρεστες «εκπλήξεις» για τους τραπεζίτες ετοιμάζει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ