• Business

    Ασφαλιστικά χαράτσια: Τι θα πληρώσετε μέσα στο 2017

    Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022

    Απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα, Τετάρτη 16/2/2022


    Νέα “χαράτσια” έρχονται οσονούπω για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που μέχρι το τέλος του έτους θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο “φουσκωμένες” εισφορές, όπως προκύπτει από εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

    Η εγκύκλιος αφορά σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, οι οποίοι πέρα από τις εισφορές που ήδη πληρώνουν για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα κληθούν έως το τέλος του 2017 να πληρώσουν αναδρομικά (από την 1η Ιανουαρίου του 2017) “χαράτσια” για εφάπαξ και επικουρική ασφάλιση, με τις εισφορές να ανέρχονται στο 4% και 7% αντίστοιχα.

    Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές το πώς θα απαιτηθεί η πληρωμή των επιπλέον αυτών εισφορών, με το πιθανότερο σενάριο να είναι η αποπληρωμή τους σε τέσσερις δόσεις, αρχής γενομένης εντός του φθινοπώρου.

    Αν συνυπολογίσει κανείς τις εισφορές της τάξεως του 26,9% που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για κύρια ασφάλιση και περίθαλψη, αλλά και τις αναδρομικές εισφορές που πληρώνουν ορισμένοι για επικουρικό εφάπαξ, οι οποίες αγγίζουν το 25%, η επιβάρυνση από τα διάφορα “χαράτσια” σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσει το 60%!

    Οι άτυχοι του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ

    Και η επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για όσους το 2016 δήλωναν μεγαλύτερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015, αφού από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2016, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, και άρα όσοι… τόλμησαν να βγάλουν περισσότερα το περασμένο έτος θα φορτωθούν με επιπλέον βάρη. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, κανείς δε γνωρίζει ακόμη πώς θα κατανεμηθεί αυτή η διαφορά και σε πόσες δόσεις θα κληθούν να την καλύψουν οι εν λόγω ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Όμως οι πιο… άτυχοι είναι οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ και του τέως ΟΓΑ, οι οποίοι πέρα από όλα τα προαναφερθέντα θα πρέπει ως το τέλος του Νοεμβρίου να πληρώσουν τις εισφορές που χρωστούν από το 2016, είτε εφάπαξ είτε με ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή την “ενισχυμένη” ρύθμιση των 120 δόσεων. Καταλαβαίνει κανείς σε τι αστρονομικά επίπεδα ανεβαίνει η επιβάρυνση γι’ αυτούς…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η απορρόφηση των θυγατρικών οδήγησε σε έκρηξη κερδών το πρώτο εξάμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον «αέρα» η αξιολόγηση στο Δημόσιο – «Άκαρπη» και η τρίτη προθεσμία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός που δολοφόνησε την οικονομία. Διαβάστε πώς



    ΣΧΟΛΙΑ