• Business

    Αλιόσσα Γκρίσιν: Έριξε κανόνι 35 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Οι εισαγγελείς πότε θα επέμβουν;

    Αλιόσσα Γκρίσιν -Ζήνα Γλου

    Αλιόσσα Γκρίσιν – Ζήνα Γλου


    Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Αλιόσσα Γκρίσιν, επικεφαλής της Alpha Grissin, και των πιστωτριών τραπεζών της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα “κανόνι” της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ, αφού στις 10 Μαΐου αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η Alpha Grissin.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια η εταιρεία στην αίτηση πτώχευσής της, οι συνολικές οφειλές της ανέρχονται σε 34,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25,4 εκατ. ευρώ οφείλονται σε τράπεζες, και ειδικότερα:

    Οφειλές από δανειακές συμβάσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες: Eurobank 4,2 εκατ. ευρώ, Alpha Bank 5,5 εκατ. ευρώ, Εθνική 1,2 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 157.000 ευρώ.

    Οφειλές από ομολογιακά δάνεια: Εθνική 8,6 εκατ. ευρώ, Alpha Bank 3,3 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 1,1 εκατ. ευρώ, Eurobank 831.000 ευρώ Αττικής 393.000.

    Κατά τ’άλλα, υπάρχουν οφειλές ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Eurobank Leasing και ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, με τη μεγαλύτερη οφειλή, ύψους 465.000 ευρώ, να είναι προς την Panasonic Marketing Europe.

    Πρόκειται βέβαια για χρέη τα οποία η Alpha Grissin δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η άμεσα αξιοποιήσιμη εμπορικά και ρευστοποιήσιμη περιουσία της, που περιλαμβάνει από κτιριακές εγκαταστάσεις και οικόπεδα μέχρι τα προϊόντα και τα μηχανήματα, ανέρχεται σε πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή υπολείπεται κατά 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

    Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά για την άλλοτε κραταιά επιχείρηση, που άρχισε να παίρνει την “κατηφόρα” από το 2009 και μετά (το 2008 ήταν το τελευταίο έτος κερδοφορίας της), και ήδη από το 2011 οι ορκωτοί λογιστές είχαν επισημάνει πως οι αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες και οι επίμονες ετήσιες ζημίες έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της. Οι διορθωτικές κινήσεις για την επιστροφή της στην κερδοφορία απέβησαν άκαρπες: Αναστολή επενδύσεων, περικοπές λειτουργικών δαπανών, συγχωνεύσεις θυγατρικών, μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια Γκρίσιν. Τίποτα δεν ήταν ικανό να αναστρέψει την κατάσταση. Κι όμως: η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της, συσσωρεύοντας ακόμα περισσότερα χρέη, αφού κάθε χρόνο παρουσίαζε και νέες ζημίες εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι που έφτασε στο “κανόνι”. Ένα “κανόνι” για το οποίο η διοίκηση της εταιρείας κατηγορεί τις τράπεζες, υποστηρίζοντας πως απέρριψαν αναίτια όλες τις προτάσεις που υπέβαλε στη διάρκεια του περασμένου έτους, σε συνεργασία με γνωστό οίκο συμβούλων επιχειρήσεων, για αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού.

    Όμως αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι σκιώδεις διαδικασίες που επέλεξε να ακολουθήσει η Alpha Grissin όσον αφορά στην αίτηση πτώχευσής της: αν και είχε ήδη καταθέσει την αίτηση στο Πρωτοδικείο από τις 21 Φεβρουαρίου, την καταχώρισε στο ΓΕΜΗ μόλις στις 3 Απριλίου, ενώ χρειάστηκαν άλλες δέκα μέρες προτού η Alpha Grissin ενημερώσει και επισήμως το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές για τις προθέσεις της (κι ενώ βέβαια οι φήμες οργίαζαν)!

    Όλα αυτά βέβαια εγείρουν πολλά και σοβαρά ερωτηματικά για τις πρακτικές της εταιρείας, τα οποία ενδεχομένως θα ήταν ορθό να απαντηθούν όχι σε δημοσιογράφους ή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά στους αρμόδιους εισαγγελείς, καθώς η υπόθεση έχει πολλά σκοτεινά σημεία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 7 πιο διαχρονικά και οικονομικά ρολόγια που αγαπούν οι businessmen

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ποιοι Τούρκοι ανοίγουν πολυτελή μαγαζιά στην Μύκονο. Ποιοι αγοράζουν βίλες. Όλα τα ονόματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Βόμβα από την Wall Street Journal: Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ