• Business

    Αλιόσα Γκρίσιν: O νεαρός γόης που οδήγησε την Άλφα Γκρίσιν στον έλεγχο των τραπεζών

    Αλιόσσα Γκρίσιν -Ζήνα Γλου

    Αλιόσσα Γκρίσιν – Ζήνα Γλου


    Αν τολμούσε κάποιος έναν παραλληλισμό του γοητευτικού Αλιόσα Γκρίσιν με τον μυθιστορηματικό ήρωα του Καραγάτση Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, τα μόνα κοινά σημεία που θα έβρισκε είναι η ρώσικη καταγωγή και η έφεση των δύο ανδρών στις ωραίες γυναίκες. Ο κ. Γκρίσιν σαφώς δεν είναι ο τυχοδιώκτης ήρωας του Καραγάτση που προσπαθεί να γίνει πλούσιος με κάθε τρόπο, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Γόνος μιας εύπορης οικογένειας ανέλαβε πριν από λίγα χρόνια την Άλφα Γκρίσιν (Alpha Grissin) από τα χέρια του πατέρα του Βασίλη, την οποία τελικά οδήγησε σχεδόν στην χρεοκοπία. 

    Παρά τις όποιες προσπάθειες του για να ανακάμψει η εταιρία, ο νεαρός Αλιόσα δεν κατάφερε να αποφύγει την κατάρρευση. Ο νεαρός βέβαια παραιτήθηκε το 2017 (για να αναλάβει και πάλι ο πατέρας του Βασίλης) απο την διοίκηση της εταιριας η οποια πλέον πέρασε προ ημερών στον έλεγχο των τραπεζών. 

    Τι απέμεινε; Ένας νεαρός που πάντοτε μνημονευόταν περισσότερο για τις αιθέριες υπάρξεις που είχε στην ζωή του, παρά για τις επιχειρηματικές του περγαμηνές.

    Την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε το όνομά του ήταν όταν έκανε σχέση με την εξαφανισμένη σήμερα Έλενα Παπαβασιλείου, την περίοδο που η τελευταία δούλευε στον Alpha.

    Εμφανίστηκαν μαζί το καλοκαίρι του 2011, όταν όλα φάνταζαν ακόμη ρόδινα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Γκρίσιν, στα σοκάκια της Μυκόνου.

    Ακολούθησαν ουκ ολίγες δημόσιες εμφανίσεις τους σε επιδείξεις μόδας όπου ο κ. Γκρίσιν χαμογελούσε στο πλευρό της γοητευτικής παρουσιάστριας αλλά και σε νυχτερινούς ναούς.

    Η σχέση τους κράτησε μέχρι το τέλος του 2011, οπότε οι δρόμοι τους χώρισαν και ο επιχειρηματίας εντρύφησε συναισθηματικά στον χώρο του μόντελινγκ.

    Η νέα του κατάκτηση ήταν η Νατάσα Λυμπερίδου-Playmate του 2010 στον ομώνυμο διαγωνισμό-μια γοητευτική μοντέλα που αναπλήρωσε το κενό της Παπαβασιλείου.

    Ακολούθησε μετά από αυτήν η Νίκη Ερμή, επίσης μοντέλο σε μια σχέση διάρκειας λίγων μηνών το 2015, η οποία έληξε όσο αθόρυβα είχε ξεκινήσει και μετά προέκυψε στην ζωή του η Ζήνα Γλου, γόνος της γνωστής οικογένειας.

    Το ειδύλλιο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2015 όταν τους είδαν μαζί στο Malconi’s του Κολωνακίου.

    Τώρα, μάλλον θα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να αρχίσει να ψάχνει και για δουλειά…

    Αλιόσσα Γκρίσιν -Έλενα Παπαβασιλείου

    Στις Τράπεζες η Άλφα Γκρίσιν (Alpha Grissin)

    H Άλφα Γκρίσιν (Alpha Grissin) που δραστηριοποιείται στους τομείς υποστήριξης χώρων, κρίσιμων εφαρμογών (BCC – Business Critical Continuity), της αξιοποίησης ακινήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμου ανήκει πια στην ειδική ομάδα των επιχειρήσεων που τίθενται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

    Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 1988/2018 έκανε δεκτή την αίτηση των πιστωτριών τραπεζών Alpha, Eurobank, Εθνική και της Eurobank Εργασίας Χρηματοδοτικές μισθώσεις για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

    Η εξέλιξη αποτελεί το τέλος μίας δικαστικής διαμάχης  μεταξύ των τραπεζών και της εταιρείας, με έδρα την Παιανία, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και αφορούσε την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τις πιστώτριες τράπεζες, κίνηση που έβρισκε αντίθετη τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. 

    Η τελευταία είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης  η οποία απορρίφθηκε με την ίδια δικαστική απόφαση.

    Η Άλφα Γκρίσιν περνάει, πλέον, στον έλεγχο των πιστωτών της που όρισαν ως ειδικό διαχειριστή την εταιρεία παροχής ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Grant Thornton. 

    Στο πλαίσιο αυτό, θα εκποιηθεί, μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών, είτε το σύνολο είτε τμήμα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με στόχο την ικανοποίηση των πιστωτών της.

    Σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η εταιρεία οφείλει 9,3 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 6,5 εκατ. ευρώ στην Eurobank, περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και περίπου 2 εκατ. ευρώ στην Eurobank Εργασίας χρηματοδοτικές μισθώσεις. 

    Τα συγκεκριμένα ποσά συνολικής αξίας 27,8 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 85,12% του συνόλου των απαιτήσεων της εταιρείας.

    Τα καμπανάκια για την Alpha Grissin  είχαν χτυπήσει πολύ νωρίτερα

    Από το 2015 η εταιρεία υπο την διοίκηση του νεαρού Αλιόσα  βρισκόταν σε αναζήτηση ενδιαφερόμενων αγοραστών για ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και των συμμετοχών σε εταιρείες ακινήτων που διατηρεί στην Πολωνία.

    Παράλληλα, είχε ενημερώσει πως αναζητούσε στρατηγικού επενδυτές για να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο, με καταβολή μετρητών, έχοντας θέσει συγχρόνως ως στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων τραπεζικών δανείων και την αναδιάρθρωση τους βάσει νέων συμφωνιών. 

    Είχε, μάλιστα, εκπονήσει σχετική μελέτη σε συνεργασία με γνωστή συμβουλευτική εταιρεία και εξέφραζε την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση θα ολοκληρώνοντας μέσα στο 2016.

    Ήδη, πάντως από το 2010, οι ορκωτοί λογιστές προειδοποιούσαν για την απειλή λουκέτου στην εταιρεία. 

    Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, ο ορκωτός λογιστής στην εξαμηνιαία οικονομική χρήση του 2016, προειδοποιούσε για την δεινή οικονομική εικόνα της εταιρείας κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενες ζημίες μεγάλου ύψους, χαμηλές έως αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειακών υποχρεώσεων και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

    «Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν ληφθούν από τη Διοίκηση, τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας», αναφέρονταν χαρακτηριστικά.

    Μη βιώσιμη

    Λίγο νωρίτερα, είχε ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών από την πλευρά των τραπεζών με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

    Από τις αρχές του 2015 οι τράπεζες που είχαν δανείσει την Άλφα Γκρίσσιν (Eurobank, Πειραιώς, Attica, ΕΤΕ, Alpha Bank) απαίτησαν, όπως αναφέρει η εταιρεία, την τοκοχρεωλυτική επιστροφή των δανείων που της είχαν χορηγήσει υπό τη μορφή ανοικτού κεφαλαίου κίνησης, ζητώντας παράλληλα η ρευστότητα της  εταιρείας να διοχετευτεί αποκλειστικά σε αυτά και όχι στην αγορά, υπό τη μορφή προμήθειας, προϊόντων προς πώληση.

    Η συνέχεια ήταν δυσμενής για την εταιρεία, η οποία, εξ όσων ακολούθησαν, αξιολογήθηκε ως μη βιώσιμη. 

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, τον Νοέμβριο του 2016 οι τράπεζες αξίωσαν με εξώδικες δηλώσεις και επιστολές την άμεση καταβολή των οφειλομένων, σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησαν ότι θα λάβουν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση [που έχει πραγματοποιηθεί, η Eurobank κατήγγειλε τις δανειακές της συμβάσεις με την Άλφα Γκρίσσιν, προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής και ξεκίνησε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεων της έναντι βασικών πελατών της εταιρείας. Ακολούθως, οι Εθνική, Πειραιώς και Αττικής προέβησαν στην καταγγελία των δανειακών τους συμβάσεων.

    Παύση πληρωμών

    Λόγω των οφειλών της, αναφέρει η εταιρεία, έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητας για την επιχείρησή, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιών από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών. 

    «Η εταιρεία αναμένεται άμεσα να αδυνατεί, κατά τρόπο γενικό και μόνιμο, να λειτουργήσει και να εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οπότε θα τεθεί σε πλήρη αδράνεια λειτουργίας ελλείψει πόρων.

    Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η εταιρεία αναμένεται να οδηγηθεί σε γενική και μόνιμη παύση πληρωμών, αφού θα στερείται χρημάτων προκειμένου να προβεί σε παραγγελίες προϊόντων και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, οι οποίοι και θα καταγγείλουν τις μεταξύ τους συμβάσεις, στρεφόμενοι στον ανταγωνισμό», σημειώνει η διοίκηση.

    Έτσι, εκτός εάν υπάρξει θεαματική ανατροπή των δεδομένων, στις 5 Μαίου αναμένεται να αρχίσουν να γράφονται οι τίτλοι τέλους για μια επιχείρηση που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1985, από τις πρώτες στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν των συστημάτων υποστήριξης κρίσιμων εφαρμογών (BCC – Business Critical Continuity).

    Έχοντας παράλληλα αναλάβει την αντιπροσώπευση των κλιματιστικών της εταιρείας «Panasonic», επεκτάθηκε στο real estate εκτός Ελλάδας (μαζί με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες), στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία αλλά και την Ουκρανία, αλλά και στην ενέργεια με την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Μάλιστα, στον τομέα αυτό συνέπραξε με την Deutsche Bank για τη σύσταση της Deutsche Αeolia Α.Ε., με στόχο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

    Πίσω στο 2013, η Deutsche Αeolia βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας για αρκετό διάστημα, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισείσει από το βήμα της Βουλής επιστολή της γερμανικής εταιρείας που χρονολογείτο από τον Νοέμβριο του 2011, στην οποία η Deutsche Bank δήλωνε έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλη επένδυση σε αιολικά πάρκα (σ.σ. 6 αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο) , πλην εξέφραζε τη διαμαρτυρία της διότι δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί..

    Το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις καθώς κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως εξήγηση η άποψη ότι η εταιρεία δεν παίρνει άδεια, «διότι όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πήγαν στους κολλητούς και στους διαπλεκόμενους”…

    Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν συμμετέχει ο Β Γρίσιν με ποσοστό 30,76%, ο Ν. Κακούσιος με 15,38% και ο Λ. Μιχαγελίδης με 13,63%, ενώ ποσοστό 15% κατέχει η Intrakat  του ομίλου Intracom.

    Alpha Grissin
    Βασίλης Γκρίσιν. Πρόεδρος και CEO ΔΣ Alpha Grissin
    Αλιόσσα Γκρίσιν -Έλενα Παπαβασιλείου
    Αλιόσσα Γκρίσιν με δυο playmates
    Αλιόσσα Γκρίσιν -Ζήνα Γλου
    Αλιόσσα Γκρίσιν – Ζήνα Γλου



    ΣΧΟΛΙΑ