• Business

    Άλφα Γκρίσιν: Ο ειδικός διαχειριστής, οι τράπεζες και τα δικαστήρια

    Alpha Grissin

    Βασίλης Γκρίσιν. Πρόεδρος και CEO ΔΣ Alpha Grissin


    Στον προθάλαμο του ειδικού διαχειριστή βρίσκεται η Άλφα Γκρίσιν, με την κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον της άλλοτε κραταιάς εταιρείας να είναι η 19η Σεπτεμβρίου, όταν και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα συνεδριάσει αναφορικά με την αίτηση ειδικής διαχείρισης που έχουν υποβάλει οι πιστώτριες τράπεζες.

    Η απόφαση του Πρωτοδικείου, που αναμένεται το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου, θα κρίνει πολλά για τις τράπεζες, που προσβλέπουν στην αποδοχή της αίτησής τους, ώστε να μπει στην επιχείρηση ειδικός διαχειριστής που θα αναλάβει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ενώ αυτή θα συνεχίζει τη λειτουργία της, με το βλέμμα στην είσοδο ενός επενδυτή που θα διασφαλίσει το μέλλον της. Στόχος των τραπεζών είναι ουσιαστικά να αναλάβουν οι ίδιες τον έλεγχο της επιχείρησης, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβασή της σε ένα νέο, βιώσιμο καθεστώς.

    Αυτό είναι το καλό (για τις τράπεζες) σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να απαντήσει αρνητικά το Πρωτοδικείο, καθώς στην περίπτωση αυτή το “σίριαλ” μεταφέρεται για τις 7 Νοεμβρίου, όταν και θα εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης της Άλφα Γκρίσιν, για την οποία έχουν δώσει την έγκρισή τους οι μέτοχοι της εταιρείας (πλην της Intrakat, που έχει ποσοστό 11,25%). Σε αυτό το σενάριο, οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία χρεοκοπημένη επιχείρηση με συνολικές υποχρεώσεις ύψους άνω των 34 εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν σε οφειλές προς τις τράπεζες, με τη Eurobank και την Alpha Bank να είναι περισσότερο εκτεθειμένες.

    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι σχέσεις των τραπεζών με τη διοίκηση της εταιρείας δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Αντιθέτως, μάλιστα, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Άλφα Γκρίσιν, Αλιόσα Γκρίσιν, έχει κατηγορήσει τις τράπεζες ότι κατά το παρελθόν απέρριψαν τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας, προχωρώντας στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.

    Πάντως, ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει το τι ακριβώς έγινε με την περιβόητη αίτηση πτώχευσης της Άλφα Γκρίσιν, η οποία μυστηριωδώς ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 13 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες μετά την (εν κρυπτώ) υποβολή της, στις 21 Φεβρουαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ρεκόρ δεκαετίας για τη ΔΕΘ – Περισσότεροι από 1.500 εκθέτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Στις 11 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με την Τράπεζα Αττικής. Ο ρόλος της Sparkasse



    ΣΧΟΛΙΑ