• Business

    Νέο, βελτιωμένο πλαίσιο από την Alpha Bank για τα κόκκινα δάνεια

    Alpha Bank

    Alpha Bank


    Νέο, βελτιωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει θέσει σε εφαρμογή ήδη από τις αρχές του έτους η Alpha Bank, σε συνεργασία με την BlackRock, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κυριότερο πρόβλημα που ταλανίζει πλέον τις ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Το πλαίσιο αυτό προβλέπει την τμηματοποίηση του χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, την κατανομή του προϋπολογισμού ζημιών ανά υπο-χαρτοφυλάκιο, την εύρεση των κατάλληλων στρατηγικών ανά κατηγορίες «κόκκινων» δανείων και την υιοθέτηση δεικτών επίδοσης, βάσει των οποίων θα ελέγχεται το εγχείρημα ανάταξης των δανείων.

    Οι κινήσεις της Alpha Bank ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, καθώς στο τέλος του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας ανέρχονταν σε 26,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,2 δισ. αφορούσαν στη λιανική τραπεζική (ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις), τα 9,3 δισ. σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 1,24 δισ. στο δημόσιο τομέα. Για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, η Alpha έχει σχηματίσει ειδικές προβλέψεις 5,28 δισ. ευρώ και συλλογικές 0,24 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων κυριαρχούν οι συλλογικές προβλέψεις.

    Όσο για τα ρυθμισμένα δάνεια, η λογιστική αξία τους ανερχόταν, στο τέλος του 2015, σε 9,4 δισ. ευρώ, μετά από σχηματισμό προβλέψεων 3,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περισσότερα (ήτοι 5,7 δισ. ευρώ) είναι σε πρόγραμμα μειωμένων πληρωμών. Τα ρυθμισμένα δάνεια αποτελούν το 23% της καθαρής αξίας των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας.

    Πάντως, πέραν των εποπτικών απαιτήσεων, η Alpha Bank έχει προχωρήσει και στον καθορισμό ενός ειδικού πλαισίου υποχρεώσεων για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και αυτών που είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Οι βασικοί πυλώνες του νέου πλαισίου είναι η καθιέρωση της ανεξάρτητης λειτουργίας της γενικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκπόνηση ξεχωριστής στρατηγικής και η βελτίωση των μηχανογραφικών συστηµάτων και διαδικασιών.



    ΣΧΟΛΙΑ