• Business

    Νέο τάνκερ για την Ancora, μετά την περσινή έκπληξη με τα suezmaxes

    tanker ναυλαγορά ναυτιλία


    Στην απόκτηση ενός τάνκερ τύπου MR από την δανέζικη εταιρεία Norden προχώρησε η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Ancora Investment, στο πλαίσιο της επέκτασης του στόλου της.

    Πρόκειται για το χωρητικότητας 38.000 dwt τάνκερ Nord Princess (κατασκευής 2006), το οποίο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το TradeWinds ανήκει πλέον στην Ancora, που το αγόρασε έναντι 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το VesselsValue, η αξία του πλοίου εκτιμάται στα 11,26 εκατομμύρια δολάρια.

    Πρόκειται για την πρώτη απόκτηση πλοίου για την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, μετά την περσινή κίνηση-έκπληξη της Ancora να αποκτήσει δύο πλοία τύπου suezmax απότην κροατική Tankerska Plovidba και τον ρωσικό όμιλο SCF Group, μπαίνοντας έτσι σε έναν τομέα της ναυτιλίας στον οποίο μέχρι τότε δεν δραστηριοποιείτο.

    Αν επιβεβαιωθεί η απόκτηση του Nord Princess, ο στόλος της εταιρείας θα επεκταθεί στα 13 πλοία, εκ των οποίων τα 11 είναι τάνκερ τύπου MR και τα άλλα δύο είναι τα προαναφερθέντα πλοία τύπου suezmax, το χωρητικότητας 166.000 dwt Marika και το χωρητικότητας 159.000 dwt Mabrouk.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Ancora προχώρησε στην πώληση των δύο τελευταίων της μικρών τάνκερ μεταφοράς προϊόντων και χημικών, Minitank 5 και Minitank 6, στην ιταλική εταιρεία Amoretti έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

    Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και αρχικά δραστηριοποιείτο στον τομέα του dry bulk, αλλά το 1996 πέρασε στα τάνκερ. Σήμερα διατηρεί επαφές με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις και σημαντικούς εμπόρους πετρελαίου, που απασχολούν πλοία της Ancora είτε για μακροπρόθεσμη ναύλωση, είτε για μεμονωμένα δρομολόγια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ancora ίδρυσε το 1994 στις Φιλιππίνες την Medbulk Maritime Management, που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για νέα μέλη πληρώματος, αλλά και ως «πηγή» καταρτισμένων μελών πληρώματος, με την πλειοψηφία των μελών πληρώματος της Ancora να προέρχονται σήμερα από την Medbulk.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξαγορά-μαμούθ 5 δισ. δολ. στη ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank-Grant Thornton: Ποιοι επιχειρηματίες διακρίθηκαν στα βραβεία «Growth Awards»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή! Θ. Αγγελόπουλος – Α. Αλαφούζος: Ναυάγιο για ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά deals;



    ΣΧΟΛΙΑ