• Business

    Οι νέοι ξένοι μέτοχοι στις τράπεζες


    Νέους επενδυτές (που δεν ξέρουμε, όμως, αν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα) έχουν, πλέον, οι ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους. Στο μετοχολόγιο των τραπεζών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των τραπεζών, περιλαμβάνεται πλέον για την Alpha Bank η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, με ποσοστό 11,07%. Το ποσοστό αυτό αποκτήθηκε μέσω της ασφαλιστικής της μετά τη μετατροπή των ομολόγων, που κατείχε σε μετοχές. Αντίστοιχα, στους βασικούς μετόχους, με ποσοστό 7,32% βρίσκεται και η Paulson & Co., η οποία – μέσω επενδυτικών κεφαλαίων, που διαχειρίζεται – κατέχει 100,14 εκατ. δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές μετοχές.
    Μεταξύ των μετόχων είναι η Paramount Services Holding, η οποία ωστόσο μείωσε το ποσοστό της κάτω από το 5%, ενώ κάτω από αυτό το κρίσιμο όριο έχει περιοριστεί και η συμμετοχή του Κατάρ. Τα ποσοστά των ιδιωτών επενδυτών προκύπτουν μετά την αφαίρεση του ποσοστού του ΤΧΣ, η συμμετοχή του οποίου μειώθηκε, όπως είναι γνωστό, από το 66,24% στο 11,01%.

    Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού, που κατέχει η Fairfax Financial Holding κάτω από το 20% και συγκεκριμένα στο 16,88%, δηλαδή σε 369 εκατ. δικαιώματα ψήφου. Το ποσοστό της Capital ανέρχεται σε 8,34% και αντιστοιχεί σε 182,4 εκατ. δικαιώματα ψήφου. Αντίθετα, κάτω του ορίου του 5%, από 5,84%, μειώθηκε το ποσοστό της Mackenzie Financial Corporation.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, οι 116,4 εκατ. κοινές μετοχές της Eurobank, που περιήλθαν στη θυγατρική του ομίλου Eurolife, μέσω της συμμετοχής από επενδυτικά προγράμματα της τελευταίας, ανταλλάχθηκαν, με συνέπεια το ποσοστό 5,32% τελικώς να μηδενιστεί. Τα ποσοστά των ιδιωτών επενδυτών προκύπτουν μετά την αφαίρεση του ποσοστού του ΤΧΣ, η συμμετοχή του οποίου μειώθηκε στο 2,38% από 35,41%.

    Μεταξύ των μετόχων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκεται και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης – IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), που – όπως ανακοίνωσε – απέκτησε μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ. Η συνολική συμμετοχή του IFC είναι 60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατ. στη Eurobank, 20 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα και, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια.

    Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού υπεύθυνος για τις Διεθνείς Δραστηριότητες, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, εξετάζεται η “πιο ενεργή συνεργασία του οργανισμού με τις τράπεζες, σε τομείς όπως η εύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδας σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης”.



    ΣΧΟΛΙΑ