• Business

    Νέα εποχή στην φοροδιαφυγή: Πατήστε publicrevenue.gr και… θα βρείτε όλους τους φοροφυγάδες


    Αυτά που ξέρατε τέλος, ξεχάστε τα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ήδη προεκλογικά πως στη μάχη κατά των φοροφυγάδων θα μιλήσει με αποδείξεις και ονόματα, και να που σύντομα τα ονόματα αυτά θα βγουν στα… μανταλάκια – έρχεται η «μαύρη λίστα» των φοροφυγάδων (λέμε τώρα).

    Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, σύντομα με ένα κλικ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) θα μπορεί ο καθένας να δει στοιχεία για τους φορολογούμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – και όταν λέμε στοιχεία, εννοούμε τα πάντα: πλήρες ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ποσό βασικής οφειλής και τόκοι, τίποτα δε θα μείνει κρυφό.

    Το επόμενο διάστημα, οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ποσά τέτοιου ύψους θα λάβουν ένα ενημερωτικό μήνυμα που θα τους καλεί να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αν δε θέλουν να βγουν τα στοιχεία τους στη φόρα. Όσοι δεν… υπακούσουν, θα δουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στη «μαύρη λίστα» της ΓΓΔΕ.

    Αξίζει βέβαια να θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν αντίστοιχες πολυαναμενόμενες λίστες φοροφυγάδων είχαν προκαλέσει… γέλια, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονταν εταιρείες που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια (όπως το πολυκατάστημα «Μινιόν»), ανύπαρκτα ΑΦΜ και άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, και επομένως επρόκειτο σε μεγάλο βαθμό για χρέη τα οποία φυσικά δεν επρόκειτο ποτέ να εξοφληθούν. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα «φιλτραριστούν» οι οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις.

    Φυσικά, στη λίστα αυτή δεν θα υπάρχουν μόνο φοροφυγάδες, αλλά και άνθρωποι (και εταιρείες) που απλά δεν μπορούν να πληρώσουν, έχοντας καταστραφεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών – αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης…

    Η επιθετική αυτή κίνηση του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται στο πλαίσιο του «σαφάρι» για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 84 δις ευρώ, και δεν είναι η μόνη: ήδη στις εφορίες έχουν φτάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες εντολές για έκδοση μαζικών κατασχετηρίων για οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους μάλιστα δεν εξαιρούνται ούτε καν αυτοί που χρωστούν μερικές εκατοντάδες ευρώ, ενώ σε επόμενο στάδιο θα τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη δέσμευση καταθέσεων για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Σοκ: Τα μέτρα της κυβέρνησης θα ισχύσουν αναδρομικά

    11173691-Different-euro-banknotes-and-coins-Stock-Photo-euro-money-currency



    ΣΧΟΛΙΑ