• Business

    Αναβάλλεται η γενική συνέλευση της J&P ΆΒΑΞ

    • NewsRoom

    Δάκης Ιωάννου


    Προς αναβολή λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας, βαίνει η προγραμματισμένη για σήμερα, κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της J&P Αβαξ, η οποία καλείται να καθορίσει την νέα εποχή του κατασκευαστικού Ομίλου, μετά και την αυτονόμηση του από την J&P (Overseas) Limited. 

    Η επόμενη Α’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου. Οι μέτοχοι της εισηγμένης καλούνται να αποφασίσουν για την νέα εποχή του ιστορικού ομίλου, έπειτα από την “αυτονόμησή” από την J&P (Overseas) Limited. Σε μια από τις κρισιμότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίες δεκαετιών για την εταιρεία, οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από  J&P Άβαξ, σε ΑΒΑΞ, την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 20 εκατ. ευρώ μέσω καταβολής μετρητών με τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή και την έκδοση 66,66 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Της ΑΜΚ θα προηγηθεί μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής (Δείτε εδώ την τιμή της μετοχής)

    Στην ΑΜΚ δικαίωμα προτίμησης θα έχουν όλοι οι μέτοχοί της, ωστόσο με την κίνηση αυτή ο έλεγχος της κατασκευαστικής εταιρείας αναμένεται να περάσει στην οικογένεια Ιωάννου. H J&P (Investments) που σήμερα ελέγχει το 41,59%, αναμένεται να μην συμμετάσχει στην ΑΜΚ, με το ποσοστό της να καλύπτει, κατά πληροφορίες, η οικογένεια Ιωάννου που σήμερα ελέγχει στην κατασκευαστική ποσοστό χαμηλότερο του 5%.

    Με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου στο μετοχικό κεφάλαιο της J&P Άβαξ υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε περίπου 23-24% και αντίστοιχα το ποσοστό της J&P (Investments) θα μειωθεί σε περίπου 28%.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων δαπανών έκδοσης, θα διατεθούν για κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια της (4,725 εκατ. ευρώ), για μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (5 εκατ. ευρώ) και για την χρηματοδότηση της 100% θυγατρικής Volterra AE ως προς την εισφορά ιδίων κεφαλαίων στο αιολικό πάρκο στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακα Ναυπακτίας (3,43 εκατ. ευρώ).

    Ακόμη, 3,487 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν για τη βελτίωση ταμειακής ρευστότητας, εν όψει και των πληρωμών (σε δόσεις) του προστίμου ύψους 18,3 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε το 2017 στην εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για διευθέτηση διαφοράς και, τέλος, 3 εκατ. ευρώ για εισφορά ιδίων κεφαλαίων και δανείου μειωμένης εξασφάλισης (sub-debt) στο έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμάτων του Νομού Ηλείας.

    Η χρήση των κεφαλαίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και 24 μήνες μετά την άντλησή τους, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της εταιρείας σε ρευστότητα, κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και χρηματοδότησης νέων έργων.

    Σύμφωνα με την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση της J&P Άβαξ για τους πρώτους έξι μήνες του 2018, οι μακροπρόθεσμες ομολογιακές/δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις σε 116 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 66,7 εκατ. ευρώ.

    Τον Απρίλιο του 2018 εγκρίθηκε από τις τράπεζες οι τροποποίηση των όρων 2 κοινοπρακτικών ομολογιακών δανείων ώστε η εταιρεία να μπορεί να τα εξυπηρετεί χωρίς επιβάρυνση του κατασκευαστικού κλάδου.

    Ο όμιλος απασχολεί 1.436 άτομα και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που υλοποιεί ανέρχεται σε 1,2 δισ ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο αύξησε τη συμμετοχή του στην Αττική Οδό και στην εταιρεία λειτουργίας Αττικές Διαδρομές στο 34,21%.

    Στο σκέλος των οδικών παραχωρήσεων κατέχει επίσης το  20,53% της Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το 19,1% της Ολυμπίας Οδού, το 23,61% του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και το 15% του Αυτοκινητόδρομου Μορέα. Στην J&P ΑΒΑΞ ανήκουν οι εταιρείες ΕΤΕΘ Α.Ε., J&P Development Α.Ε., ΕΛΒΙΕΞ Α.Ε., AUTECO (J&P ΑΒΑΞ ΙΚΤΕΟ Α.Ε.), ΤΑSK J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., VOLTERRA Α.Ε., ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ