• Business

    Mytilineos-Unison: Το deal που αλλάζει την Protergia και οι νέες υπεραξίες από το facility management

    Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Τις βάσεις για το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Protergia προσανατολισμένο στις υπηρεσίες, αξιοποιώντας τις αλλαγές που φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή, και τις νέες ανάγκες των καταναλωτών, θέτει η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Unison από την Mytilineos.

    Ήδη η Protergia προσφέρει τεχνική βοήθεια και ασφάλιση ακινήτου στις υπηρεσίες στο πρόγραμμα My Home και  σχεδιάζει το συνεχή εμπλουτισμό τους. Με την  επέκταση στις υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management)  η Mytilineos , στοχεύει την περαιτέρω ανάπτυξη της Protergia στις υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας πολλαπλές πηγές εσόδων και την ανάπτυξη του πελατολογίου της, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετες συνέργειες με άλλες εταιρείες του ομίλου.

    Η Mytilineos, όπως ανακοίνωσε χθες βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμφωνίας εξαγοράς της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «UNISON Facility Services Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών, Εμπορική και Αντιπροσωπειών», χωρίς ωστόσο, να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας.

    Στόχος της Mytilineos, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ανάπτυξη συνεργειών με την Protergia η οποία μετασχηματίζεται από μια εταιρεία προμήθεια ενέργειας σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών αλλά και η επέκταση σε ένα τομέα με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

    Οι μεγάλες προοπτικές του Facility Management

    Με την ανάπτυξη νέων κτηρίων και την έμφαση που δίνεται στην ενεργειακή διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο τομέας του Facility Management δηλαδή της διαχείρισης κτηρίων παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές. Στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες η ανάπτυξη του κλάδου προέρχεται κυρίως από αλλαγές και αναβάθμιση προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και τις έξυπνες ενεργειακές λύσεις και προσεγγίσεις.

    Η μεγάλη ανάπτυξη του real estate τα επόμενα χρόνια κυρίως αν ληφθούν υπόψιν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων σε ακίνητα, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες διαχείρισης κτηρίων. Σήμερα το εγχώριο μερίδιο της αγοράς βρίσκεται στο 0,8% του Α.Ε.Π ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το μερίδιο της αγοράς φτάνει και το 2% και στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται στα 1,5 τρις. δολάρια.

    Αυτό σημαίνει ότι από  1,3-1,5 δις. ευρώ, που ανέρχεται αυτή η αγορά στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4 δισ. όταν αναπτυχθεί.. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου υπολογίζεται στο 6% τουλάχιστον μέχρι το 2024, κάτι το οποίο στηρίζεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες με τη σειρά τους ελαχιστοποιούν τα κόστη και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία στο κλάδο.

    Οι τομείς του Facility Management μπορούν να διαχωριστούν κυρίως σε καθαρισμό και ασφάλεια, σε τεχνικές υπηρεσίες και λοιπές υπηρεσίες και σε επιπρόσθετες In-house υπηρεσίες και Outsourcing.

    Η προοπτική ανάπτυξης του τομέα στην ελληνική αγορά έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές και εξαγορές στο χώρο του Facility Management με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Engie Hellas από το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) και τη μετονομασία της σε CORDIA.

    Στόχος της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι η δημιουργία του πιο μεγάλου και πιο ποιοτικού παρόχου Facility Management με ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με επιπλέον σκοπό να εκμεταλλευτεί τον μελλοντικό διπλασιασμό της αγοράς της διαχείρισης ακινήτων στη χώρα.

    Ποια είναι η Unison

    H Unison είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εγκαταστάσεων με τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, με τη συγκεκριμένη εξαγορά, η εισηγμένη εισέρχεται σε έναν κλάδο με ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Η Unison δραστηριοποιείται στη διαχείριση εγκαταστάσεων (facility Management),   παρέχοντας υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, ανακαίνισης, ενεργειακής διαχείρισης, φύλαξης, υποστήριξης, catering έως και υπηρεσίες ανάπλασης εξωτερικών χώρων και  καθαριότητας σε κτιριακούς χώρους γραφείων, αλλά και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

    Στο πελατολόγιό της η Unison έχει μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα, όπως Viohalco, Σκλαβενίτης, ΟΤΕ, ΔΕΛΤΑ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία,  όμιλος Υγεια, Metropolitan, Eurobank, PwC, Astir Palace, Μεγάλη Βρετάνια αλλά και φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, η ΣΤΑΣΥ, η ΕΤΑΔ, το Ζάππειο Μέγαρο, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός κ.α. Μέλος του ομίλου Unison αποτελεί και η Unison Human Resources, η οποία προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 με μετόχους την ISS και τα Τσιμέντα «Ηρακλής». Το 1988 περνά αποκλειστικά στον έλεγχο της ISS, εταιρεία κολοσσό στον κλάδο με έδρα τη Δανία, που μετρά 122 χρόνια ζωης.  Ο Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης  που από το 2012 ήταν CFO στην εταιρεία και το 2017 ανέλαβε και την αγορά της Ρουμανίας ως Regional CFO, από το 2018 κατέχει τη θέση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Το 2018 προχώρησε επιτυχώς σε management buyout της ISS Facility Services στην Ελλάδα και έκτοτε κατέχει τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: Επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της UNISON

    Mytilineos: Υποστηρίζει το πρόγραμμα FemStem



    ΣΧΟΛΙΑ