• Business

    Mytilineos: Το στοίχημα με τα spin-off στις κατασκευές και η προίκα του 1 δισ. ευρώ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO Ομίλου Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπή, CEO ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Παναγιώτης Γαρδελίνος, CEO Μ Παραχωρήσεις


    Δύο έμπειρα στελέχη του Ομίλου Mytilineos, o Ντίνος Μπενρουμπή και ο Παναγιώτης Γαρδελίνος, καλούνται πλέον να αναλάβουν το νέο στοίχημα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων, ύστερα από το διπλό Spin-off της ΜΕΤΚΑ.

    Πρόκειται για δύο στελέχη που μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια εμπειρίας έκαστο εντός του Ομίλου και είναι οι επίλεκτοι του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου, για να αναλάβουν τις θέσεις του CEO στη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεων αντίστοιχα, οι οποίες αναμένεται να λάβουν προίκα ύψους 1 δισ. ευρώ με στόχο να παλέψουν και να αναδειχθούν για αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου εταιρικού μετασχηματισμού.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γεννηθείς το 1954 στη Θεσσαλονίκη Ντίνος Μπενρουμπή καλείται να αναλάβει το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, η οποία θα διεκδικεί γενικά κατασκευαστικά έργα. Η πορεία του στον Όμιλο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 και έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό στέλεχος, καθώς είχε αναλάβει καίριες θέσεις στους τομείς των ΑΠΕ και της Ηλεκτροπαραγωγής καθώς έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της Protergia, ενώ έχει αναλάβει θέσεις  Προέδρου ή και Διευθύνοντα Συμβούλου των θυγατρικών ΑΠΕ της Mytilineos.

    Την ίδια χρονιά με τον Ντίνο Μπενρουμπή ξεκινά στον Όμιλο και η πορεία του Παναγιώτη Γαρδελίνου,  ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΜΕΤΚΑ- Τομέας Έργων Βιώσιμης Ενέργειας και αποτέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου. Πλέον το 51χρονο στέλεχος αναβαθμίζεται στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της M Παραχωρήσεις, η οποία θα διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού και η εμπειρία του στην ενέργεια ξεπερνάει τις 3 δεκαετίες.

    Ευ. Μυτιληναίος: Το νέο «στοίχημα» της ΜΕΤΚΑ – 1,5 δισ. το ανεκτέλεστο και είσοδος στο Χ.Α.

    Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου δήλωσε πως η ΜΕΤΚΑ μέσω των δύο spin-off επιστρέφει στο προσκήνιο με στόχο να διεκδικήσει τα μεγάλα έργα που της αξίζουν. Για αυτό το λόγο εξάλλου θα της δοθεί και ως «προίκα» το ευμέγεθες ποσό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα έχει την εξής μορφή:

    • 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω Μετοχικού Κεφαλαίου
    • 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω εγγυητικών πάσης φύσεως

    Υπολογίζεται πως το ανεκτέλεστο έργο της METKA ATE θα υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός της επόμενης τριετίας.

    Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε, πως η απόφαση απόσχισης της ΜΕΤΚΑ από τον Όμιλο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες που επικρατούν στον κατασκευαστικό κλάδο με ένα σύνολο προς δημοπράτηση έργων αξίας των 20 δισ. ευρώ, ενώ φαίνεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Υποδομών ακολουθούν μία σωστή πορεία όσον αφορά τα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις.

    Επισήμανε, επίσης, ότι οι νομοθεσίες που αφορούν τα μεγάλα έργα είναι πιο εκσυγχρονισμένες, γεγονός και το οποίο έκανε τον Όμιλο να πει «πάμε δυνατά» στις κατασκευές.

    Επιπλέον, εκτίμησε πως η χώρα έχει ανάγκη για επενδύσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών, είτε πρόκειται για νέα έργα ή για τη συντήρηση και την ανανέωση υφιστάμενων έργων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις Πρότυπες Προτάσεις (δηλαδή τα έργα που θα προτείνει ο ιδιωτικός κλάδος στο δημόσιο τομέα) και τις χαρακτήρισε ως μία ενδιαφέρουσα προοπτική.

    Συμπλήρωσε πως μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί λόγω της σκληρής δουλειάς του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη, τα δύο spin-off θα μπορούν πλέον να παλέψουν για να αναδειχθούν. Για αυτό το λόγο θα οι δύο εταιρείες θα αναλάβουν τα έργα που έχει αναλάβει ή πρόκειται να υπογράψει ο Όμιλος Mytilineos.

    Διαβάστε επίσης

    Μυτιληναίος: Διπλό spin off για κατασκευές, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις

    MYTILINEOS: Δημιουργία δύο νέων εταιρειών για κατασκευές και παραχωρήσεις

    Prem Watsa: Με όραμα στην Mytilineos-Εμπιστοσύνη σε Σαρρηγεωργίου και Καραβία



    ΣΧΟΛΙΑ