• Business

    Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η αποπληρωμή του ομολόγου

    Ευ. Μυτιληναίος


    Συνετή οικονομική διαχείριση, έμφαση στην αξιοπιστία, και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών επιτυγχάνει η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 με την απόφαση να προπληρώσει το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ, καθώς έτσι μειώνει το δανεισμό της και τα κόστη της.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η προπληρωμή του εν λόγω δανείου, δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα, να αντλήσει όποτε χρειαστεί μελλοντικά ένα άλλο ομολογιακό, όποιου ύψους θέλει, με ανταγωνιστικότερο επιτόκιο.

    Όμως τώρα όταν ακόμη οι αγορές δεν έχουν συνέλθει από την  καταιγίδα  που δημιούργησε η κρίση του Covid-19 το σημαντικότερο για την εταιρεία είναι να δώσει έμφαση στη δύναμη και την αξιοπιστία της κάτι που μπορεί να το κάνει θωρακισμένη με την υψηλή της ρευστότητα και μειώνοντας περαιτέρω το δανεισμό της. Εξάλλου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές η εταιρεία, να αποδεικνύει συνετή οικονομική διαχείριση, να μειώνει το δανεισμό της και τις δαπάνες της.

    Η  ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που διαθέτει η εταιρεία της δίνει εξάλλου την άνεση  να μειώσει σε μία τέτοια συγκυρία τις χρηματοοικονομικές της δαπάνες. Το εταιρικό ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ είναι πενταετές  – με επιτόκιο 3,10% – το οποίο είχε συνάψει το 2017,  λήξης 2022, με δικαίωμα ανάκλησης εντός του 2020. Ειδικότερα,  είχε πραγματοποιήσει τη σύναψη του εν λόγω ομολογιακού  τον Ιούνιο του 2017 , με στόχο να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων, μαζί με υφιστάμενα κεφάλαια, για να χρηματοδοτήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας.

    Ωστόσο επενδυτική απόφαση για το εργοστάσιο αλουμίνας ακόμη δεν έχει ληφθεί και προηγείται η μείωση του δανεισμού και η ενίσχυση του συνετού οικονομικού προφίλ.

    Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2019 η εταιρεία συνήψε  ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75% και εκτιμάται ότι μεγάλες και ισχυρές εταιρείες όπως η Μυτιληναίος, θα μπορούν να εξασφαλίσουν μελλοντικά όποτε το χρειαστούν χρηματοδότηση με ακόμη καλύτερο επιτόκιο.

    Η διαδικασία

    Στο πλαίσιο της Προπληρωμής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρόγραμμα ΚΟΔ, θα καταβληθεί:
    α) το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών, ήτοι €1.000 ανά ομολογία, και
    β) οι μέχρι την 29.06.2020 δεδουλευμένοι τόκοι, ανά ομολογία.

    Συνεπώς, για κάθε ομολογία ονομαστικής αξίας €1.000, ο ομολογιούχος θα λάβει συνολικό μικτό ποσό €1.015,9305555556, που αναλύεται σε €1.000 ονομαστική αξία, πλέον μικτού ποσού τόκων ύψους €15,9305555556, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.



    ΣΧΟΛΙΑ