• Business

    Mytilineos: Δίχτυ ασφαλείας η διαφοροποίηση, η ισχυρή ρευστότητα και το έμπειρο μάνατζμεντ

    μυτιληναιος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Μετά την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του,  το 2019, φέτος, το 2020, ο όμιλος Mytilineos βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του.

    Οι εξαιρετικές συνθήκες που διαμόρφωσε στην παγκόσμια αγορά η εξάπλωση του Covid-19 αποτελούν μια μεγάλη   πρόκληση για  τον όμιλο, που ωστόσο τον βρίσκει ετοιμοπόλεμο: η ρευστότητα είναι ισχυρή, η ενοποίηση των δραστηριοτήτων έχει ολοκληρωθεί, η αποδοτικότητα αυξάνεται και οι αντισταθμίσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων του αυξάνουν την άμυνά του στις επιπτώσεις εξωτερικών κρίσεων.

    Το 2019,  ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 47,8% στα  2.256,1 εκατ. ευρώ έναντι  1.526,5 εκατ. ευρώ το 2018, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Εμπορίας Φυσικού Αερίου.

    Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, οδήγησε στη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ταμειακών ροών που ανήλθαν στα  244,4 εκατ. ευρώ έναντι  162,0 εκατ. ευρώ το 2018.

    Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε  421 εκατ. ευρώ έναντι 443 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018, ενώ η επιτυχής έκδοση ομολόγου ύψους  500 εκατ. ευρώ  και πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 2,5%, τον Νοέμβριο του 2019, επέτρεψε στην εταιρεία να μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησής της, εξασφαλίζοντάς της σημαντική ρευστότητα.

    Οι παραπάνω συνθήκες, σε συνδυασμό με το έμπειρο μάνατζμεντ δίνουν στον όμιλο τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το σύνθετο και απρόβλεπτο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Το μάνατζμεντ της εισηγμένης έχει δοκιμαστεί τα προηγούμενα 10 χρόνια με την οικονομική ύφεση, τις κλειστές τράπεζες, την πτώση τιμών και «θα τα καταφέρουμε ξανά», σημείωσε.

    Όπως τόνισε χθες στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του 2019 ο Πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «το διαφοροποιημένο μοντέλο μας  προσφέρει σταθερότητα και αντοχή, ενώ ο ισχυρός ισολογισμός, ο χαμηλός δανεισμός, η υψηλή  ρευστότητα, η αποδοτική λειτουργία σε συνδυασμό με το ισορροπημένο και ενοποιημένο όμιλο δραστηριοτήτων της Mytilineos όπου η κάθε δραστηριότητα αντισταθμίζει την άλλη μας διευκολύνει ώστε σταθερά να εξασφαλίζουμε αποδόσεις». Η  εταιρία έχει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο όπως η μεταλλουργία, η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αλλά και ο τομέας EPC, ο οποίος έχει στραφεί στις ΑΠΕ και τα ηλιακά συστήματα.

    Όπως είπε η ρευστότητα που διαθέτει ο όμιλος  και είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ  η εταιρία δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις μέχρι το 2022.

    Ο κ. Μυτιληναίος δεν έκρυψε τη μεγάλη του ανησυχία για την παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση το COVID-19, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ πρόωρο να κάνουμε εκτίμηση των συνεπειών αυτής της κρίσης.

    «Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η γενιά μου», είπε χαρακτηριστικά. «Χωρίς αμφιβολία όλη η χρονιά θα είναι μια πρόκληση και ακόμη πιο αβέβαιο είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2020» σημείωσε.

     Τι αλλάζει -τι δεν αλλάζει από τον κορονοϊό

    Αναφερόμενος στον κλάδο του αλουμινίου σημείωσε, ότι η ζήτηση από τη Βόρειο Ιταλία μειώνεται, αλλά προς το παρόν αντικαθίσταται από άλλους έλληνες πελάτες. Ακόμη δεν αντιμετωπίζεται γενική μείωση ζήτησης, αλλά σε αυτή την περίπτωση, τόνισε,  η εταιρεία διαθέτει plan B και plan C. Όπως τόνισε προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί μείωση ζήτησης και ο όμιλος δεν έχει μειώσει παραγωγή. Η μείωση κόστους, όπως σημείωσε,  κατά 60 εκατ. ευρώ το χρόνο συνεχίζεται και φέτος, ενώ, όπως ανέφερε, ο κλάδος που θα πληγεί τελευταίος είναι η ενέργεια.

    Όπως τόνισε, ο Πρόεδρος του Ομίλου, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η δραστηριότητα του ομίλου συνεχίζεται κανονικά, όπως οφείλει αφού ειδικά ο τομέας της ενέργειας είναι νευραλγικής σημασίας. Σημείωσε πως όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι σε πλήρη και αδιάλειπτη λειτουργία συμβάλλοντας στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Ο κ. Mυτιληναίος ερωτηθείς σχετικώς για την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ότι δεν έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα κάμψη της.

    Όσον αφορά τις επενδύσεις του ομίλου, σημείωσε ότι όλο το επενδυτικό πρόγραμμα παγώνει εκτός από τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη. Ο λόγος για τη μονάδα αλουμινίου για την οποία η επενδυτική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί μέσα στο Μάρτιο και πλέον μετατοπίζεται στο μέλλον λόγω των εξαιρετικών συνθηκών.

    Όσο για την προετοιμασία του ομίλου, «από την πρώτη στιγμή», σημείωσε, «ανησυχήσαμε πάρα πολύ για την εξάπλωση του ιού, θέσαμε πρωτόκολλα λειτουργίας, ώστε να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 80% των 700 εργαζομένων στα γραφεία του ομίλου εργάζονται από το σπίτι.



    ΣΧΟΛΙΑ