• Business

    Mytilineos: Τι περιμένουν οι αναλυτές το 2021 και το 2022

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MYTILINEOS


    Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης με ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ και o τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η κινητήριος δύναμη της κερδοφορίας της Mytilineos το 2021, όπως ήδη φάνηκε από το πρώτο τρίμηνο, σημειώνουν οι αναλυτές, που βλέπουν την εισηγμένη να κινείται εντός των προβλέψεών τους.

    Το 2022 οι αναλυτές που παρακολουθούν την εισηγμένη, αναμένουν ακόμη ισχυρότερη χρονιά ενισχυμένη από τον τομέα της ενέργειας με τη λειτουργία της νέας μονάδας της εταιρείας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.  Με αφορμή μάλιστα τα αποτελέσματα τριμήνου, η Εθνική  προχώρησε χθες σε αναβάθμιση της Τιμής Στόχου στα  19,8 ευρώ.

    Όπως εξηγεί η Εθνική, η νέα τιμή στόχος προσφέρει αύξηση 28% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς η εταιρεία  έχει σημαντική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας (η Μεταλλουργία είναι καθαρός εξαγωγέας και στον τομέα ΑΠΕ είναι παγκόσμιος παίκτης), ενώ είναι επίσης η εισηγμένη είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εγχώρια ανάπτυξη σε ΑΠΕ και Ενέργεια.

    Με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας τα επόμενα χρόνια, η Mytilineos μετασχηματίζεται προς την ενεργειακή μετάβαση και τη
    βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνει ότι η πρόσφατη απόκτηση του φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου και η περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ αυξάνει την αξία της καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα αυξητικό EBITDA στα EUR160m λόγω της σημαντικής αύξησης της εγκατεστημένης χωρητικότητας από το FY24.

    Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο κλάδος ενέργεια και φυσικό αέριο, σύμφωνα με  Wood,  όπως αναμενόταν,  ήταν ένα ήπιο τρίμηνο, μετά το πολύ σταθερό 2020. Έτσι, το EBITDA μειώθηκε κατά 21,7% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή από τα θερμικά εργοστάσια μειώθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση, αλλά οι ΑΠΕ αυξήθηκαν κατά 12%. Το επίπεδο του EBITDA στο 1ο τρίμηνο πλησιάζει την πρόβλεψη για 108 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έκθεση τονίζει ότι αναμένεται μια σημαντική ανάκαμψη από το 2022, λόγω της λειτουργίας του νέου εργοστασίου CCGT (συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο) και της αύξησης της δυναμικότητας των ΑΠΕ.

    Στον τομέα ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας και έργων βιώσιμης ανάπτυξης όμως σημειώθηκε  σταθερή βελτίωση του EBITDA κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021   (EBITDA 11,2 εκατομμυρίων ευρώ το 1ο21, έναντι ζημίας 5,6 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι), λόγω της εκτέλεσης έργων σε ώριμο στάδιο (Λιβύη και Αγγλία).

    Η Eurobank σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του Ομίλου είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της, με το EBITDA Ομίλου + 0,4% σε ετήσια βάση στα 80,9 εκ. Ευρώ (έναντι εκτιμήσεων 81,8 εκ. Ευρώ). Η απόδοση του ομίλου καθοδηγείται από την ισχυρή ανάκαμψη των επιχειρηματικών μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, και έργων βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη λειτουργική κερδοφορία στην Ενέργεια και Φυσικό Αέριο και το σταθερό επίπεδο του τομέα Μεταλλουργίας.

    Η Beta αναφέρει ότι προσαρμοσμένο το EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2021 στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, αυξήθηκε κατά περίπου 20%. Το καθαρό χρέος ανήλθε στα 554 εκατομμύρια ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης στα 1,75, “παρά το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη”.  Επίσης αναφέρει ότι συνολικά οι ίδιες μετοχές της εταιρείας ανέρχονται στο 4,6993% του μετοχικού κεφαλαίου (6.714.895 μετοχές).

    Η Πειραιώς τονίζει ότι διατηρεί τις εκτιμήσεις της και την τιμή-στόχο στα 19,5 ευρώ μετά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2021 λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή βελτίωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων στις επιχειρηματικές μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας και Βιώσιμων Έργων.

    H Axia Ventures  αναφερόμενη στις επενδύσεις του ομίλου στις ΑΠΕ σημείωσε ότι 118MW στην Αυστραλία είναι υπό κατασκευή, 110MW στην Ισπανία και 3,5MW στην Κύπρο άρχισαν να κατασκευάζονται, ενώ ο όμιλος απέκτησε πρόσφατα 22MW στην Κύπρο και 227MW στη Χιλή. Τέλος, ο τομέας Βιώσιμης Ανάπτυξης είχε έσοδα 90,8 εκ. ευρώ το το τρίμηνο του 2021 σημειώνοντας άνοδο κατά 305,8% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας για το τμήμα που ξεκίνησε το προηγούμενο τρίμηνο. Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ (περιθώριο 12,3%) έναντι ενός αρνητικού EBITDA 5,6 εκατομμυρίων ευρώ το 1ο τρίμηνο. Το τρέχον ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: «Πράσινο» το 2021- Έρχονται ακόμη καλύτερα τρίμηνα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ