• Business

    Mytilineos: Τι αναμένει το 2021- Χρονιά μεγάλων ρεκόρ και νέων υπεραξιών

    Ευ. Μυτιληναίος


    Σε πλήρη εξέλιξη θα είναι  το 2021 ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Mytilineos με στόχο τη μεγέθυνση του ομίλου σε όλες τις δραστηριότητές του, ενώ η νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι μια χρονιά μεγάλων ρεκόρ για όλους τους τομείς δραστηριότητάς του.

    Μετά τη χρονιά αναταράξεων που έφερε η πανδημία στο 2020, τις οποίες και ο όμιλος διαχειρίστηκε με το βέλτιστο τρόπο, το 2021 θα είναι η χρονιά που δραστηριότητες του ομίλου θα αποδίδουν περισσότερο, λόγω αυξήσεων στις τιμές μετάλλων, ενίσχυσης  μεριδίου στην ενέργεια, αύξηση χαρτοφυλακίου κατασκευών ενισχυμένου από την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλοι οι τομείς της εταιρείας, από το φυσικό αέριο και την παραγωγή ενέργειας, μέχρι των τομέα βιώσιμων έργων και τη μεταλλουργία, αναμένεται να ευνοηθούν από τη συγκυρία του 2021 με δεδομένο, ότι η περιπέτεια της πανδημίας, μένει πίσω μας.

    Ξεκινώντας τη χρονιά με κεφαλαιοποίηση στα 1,7 δισ. ευρώ, στόχος για το 2021  είναι να ξεπεράσει τα  2 δισ. κεφαλαιοποίησης, ενώ το σταθερό μανατζμαντ και η αναπτυξιακή προοπτική θα τη βάλουν στην πρώτη γραμμή των ελληνικών εισηγμένων, που θα επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές που θα κοιτάζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Η στρατηγική επιλογή του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του ομίλου, από την ενέργεια και το φυσικό αέριο, μέχρι τη βιομηχανία και τις κατασκευές προσδίδουν ευελιξία στον όμιλο που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε κάθε συγκυρία.

    Έτσι το 2020 όταν η κρίση επηρέασε τον τομέα  της μεταλλουργίας ή τον τομέα των  έργων βιώσιμης ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο, η υπεραπόδοση του ενεργειακού τομέα υπερκάλυψε τις όποιες απώλειες και οδήγησε την εισηγμένη σε σημαντικές επιδόσεις. Στηριζόμενη στα δομικά της, στρατηγικά  πλεονεκτήματα, η εταιρεία πέτυχε όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

    Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Το διαφοροποιημένο μοντέλο του, προσφέρει σταθερότητα και αντοχή, ενώ ο ισχυρός ισολογισμός, ο χαμηλός δανεισμός, η υψηλή  ρευστότητα, η αποδοτική λειτουργία σε συνδυασμό με το ισορροπημένο και ενοποιημένο όμιλο δραστηριοτήτων της Mytilineos όπου η κάθε δραστηριότητα αντισταθμίζει την άλλη,  διευκολύνει την εισηγμένη ώστε σταθερά να εξασφαλίζει αποδόσεις και τις πιο δύσκολες χρονιές. Και να πετυχαίνει μεγάλες υπεραξίες στις ευνοϊκές συγκυρίες.

    Μεταλλουργία

    Χρονιά υπεραξιών για τον τομέα μεταλλουργίας αναμένεται το 2021 καθώς τα μέταλλα εκτιμάται ότι περνούν σε ανοδική περίοδο τιμών αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί ποτέ η πορεία τους. Ωστόσο με δεδομένο ότι συμπορεύονται με την πορεία της οικονομίας, η μετά την πανδημία ανάπτυξη αναμένεται να δημιουργήσει μια θετική συγκυρία.

    Το 2020 παρά το αδύναμο περιβάλλον τιμών, ο Τομέας Μεταλλουργίας επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα επωφελούμενος από τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση του κόστους, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής κατά περίπου 25% στην αλουμίνα και περίπου 20% στο πρωτόχυτο αλουμίνιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση της παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου που καταναλώνει πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας με περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, το πρόγραμμα «Ήφαιστος» συνεχίζεται με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2021. Ο συνολικός στόχος του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε €62 εκ., εκ των οποίων €35 εκ. αφορούν σε βελτίωση του EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση και τα υπόλοιπα αφορούν σε εφάπαξ (one-off) βελτιώσεις.

    Ενέργεια- Φυσικό αέριο

    Ο όμιλος έχει κατασκευάσει  τη μοναδική μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, έφτιαξε δύο σταθμούς υψηλής απόδοσης συνδυασμένου κύκλου και τώρα φτιάχνει τον 3ο σταθμό συνδυασμένου κύκλου, που είναι ακόμη υψηλότερης απόδοσης και η κατασκευή του έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2021 εγκαινιάζοντας το δεύτερο  γύρο  των επενδύσεων σε μονάδες ενέργειας. Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου (CCGT), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Q421, θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη του ομίλου από το 2022.

    Όσον αφορά το φυσικό αέριο, προτεραιότητα για την εταιρεία είναι να πρωταγωνιστεί αυξάνοντας τα μερίδιά της. Το σύνολο των εισαγωγών αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2020 ανήλθε σε 2,57 bcm, με το μερίδιο της Μυτιληναίος να διαμορφώνεται στο 44%, της ΔΕΠΑ στο 27%, της Προμηθέας Gas σε 6%, της Elpedison σε 13%, της ΔΕΗ σε 7-8% και των ΗΡΩΝ και Motor Oil σε 2%

    Η Mytilineos μόνο για τις δικές της ανάγκες τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και την μονάδα παραγωγής αλουμινίου χρειάζεται ετησίως 1,5 bcm ενώ για την προμήθεια της αγοράς με φυσικό αέριο τουλάχιστον ακόμη 1 bcm. Από το 2022 όταν θα μπει σε λειτουργία και η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο του ομίλου, θα χρειάζεται επιπλέον 0,5 bcm ετησίως. Η συμφωνία με την Gazprom της εξασφάλισε ένα μακροπρόθεσμο  συμβόλαιο και  αποδοτικότητά του σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έρχονται στην ελληνική αγορά.

    Ηλεκτροκίνηση

    Η Protergia, που είναι σήμερα πρώτη σε μέγεθος μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει σειρά συνεργασιών, για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, τόσο με την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών όσο και με τη σύναψη σειράς στρατηγικών συμφωνιών, με στόχο να πρωτοστατήσει και στην ηλεκτροκίνηση.

    Σημειώνεται ότι ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία για ανάπτυξη φορτιστών στο Δήμο Αθηναίων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες με άλλους, Δήμους, Οργανισμούς, αλυσίδες και εταιρείες.

    Ήδη προχωρά συνεργασία με τη Fortisis και το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ που  διαθέτουν ήδη πολύχρονη εμπειρία στην ηλεκτροκίνηση, αλλά επενδύει και σε δικό της δίκτυο σε ξενοδοχεία, εμπορικούς χώρους κλπ.

    Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Μέσω του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD),  η MYTILINEOS   έχει καθιερωθεί ως ένας από τους 10 κορυφαίους EPC κατασκευαστές στον κόσμο, με μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας. Με παρουσία και στις 5 ηπείρους, ο επιχειρηματικός Τομέας Βιώσιμων Τεχνικών Λύσεων (Sustainable Engineering Solutions), μετά την  αναδιοργάνωσή του τον Ιούλιο,  εκτιμάται ότι θα  αποτελέσει «σημαντικό καταλύτη» για τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου το ερχόμενο έτος,  καθώς ήδη υπάρχει σημαντική αύξηση στα porjects που έχει αναλάβει για να υλοποιήσει ο όμιλος.

    Οι προοπτικές για τον τομέα Renewable and Storage Development (RSD) (όπως μετονομάστηκε τον Ιανουάριο η ΜΕΤΚΑ EGN)  είναι σημαντικές καθώς απευθύνεται στην  αναπτυσσόμενη αγορά ηλιακή ενέργειας και υποδομών αποθήκευσης παγκοσμίως. Ο τομέας προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλότερα περιθώρια από την παραδοσιακή δραστηριότητα EPC, με χαμηλότερο κίνδυνο και μικρότερες περιόδους κατασκευής και επίσης επωφελείται από το γεγονός ότι διαθέτει ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων γεωγραφικά.

    Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον κατασκευαστικό τομέα του ομίλου, τόσο λόγω του πλήθους τους όσο και λόγω των πρωτοποριακών και καινοτόμων τεχνολογιών τους και της τεχνογνωσίας που κάνει τον όμιλο να ξεχωρίζει  σε διεθνές επίπεδο. Εξάλλου το ότι ο στόχος επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα αφορά πλέον, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, οικονομίες που καλύπτουν πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ,  δημιουργεί ένα νέο κύμα έργων διεθνώς. Και η Mytilineos καταφέρνει να κάνει ανταγωνιστικές προτάσεις για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή ενεργειακών projects μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να τον προτιμούν,  πολλοί σημαντικοί επενδυτές στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπως αποδεικνύεται και από την πελατειακή βάση του ομίλου.

    Εκτός από την κατασκευή θερμοηλεκτρικών σταθμών, οι δραστηριότητες του Τομέα περιλαμβάνουν πλέον και τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας, υβριδικά έργα ενέργειας και την ανάπτυξη δραστηριότητας στο υδρογόνο.

    Ταυτόχρονα, ο όμιλος μέσω του νεοσύστατου Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης η Μytilineos, θα επιδιώξει να να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στον χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, ενόψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή.

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Το μοντέλο ανάπτυξης του ομίλου στον κλάδο των ΑΠΕ αφορά την εξασφάλιση αποδόσεων από την κατασκευή και μεταπώληση έργων ΑΠΕ.  Στόχος του ομίλου είναι το 2022 να έχει 300 MW Αιολικών Πάρκων σε λειτουργία και ακόμη 600 MW φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες, όπως Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, Μ  Βρετανία και Κύπρο κυρίως, που είναι είτε υπό κατασκευή ή σε ώριμη φάση και είναι έτοιμα προς κατασκευή.

    Σε μερικά χρόνια από σήμερα στην Mytilineos θα ανήκουν πάνω από 1 GW ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είπε, από τα οποία τα 300 MW θα είναι αιολικά και τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά.

    Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερα από 2 GW, έργων φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας μέσω της METKA EGN (που πλέον ονομάζεται τομέας Renewable and Storage Development (RSD)) , και διαθέτει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο για πάνω από 2 GW έργων τα οποία θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Ανέλαβε την ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλών Τάσεων, έργο 46 εκατ. ευρώ

    Mytilineos: Εδραιώνεται στην Αυστραλία-Νέα εξαγορά φωτοβολταϊκού έργου στο Κουίνσλαντ

    Mytilineos: Απέκτησε το πρώτο της φωτοβολταϊκό έργο στην Ισπανία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ