• Business

    AVIS: Χρονιά ρεκόρ με αύξηση εσόδων 40% – Πάνω από 300 εκ. ο τζίρος το 2023

    Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis

    Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis


    Σε μια ανοδική χρονιά για τα μεγέθη της εξελίσσεται το 2023 για την AVIS.

    Ειδικότερα, είναι μια χρονιά με ρεκόρ επιδόσεων, με αύξηση εσόδων 40%  που εκτιμώνται άνω των 300 εκ. ευρώ φέτος, έναντι 230 εκ. ευρώ του 2022.

    Αυξημένα αναμένονται φέτος και τα λειτουργικά της κέρδη EBITDA στα 150 εκ. ευρώ με καθαρά κέρδη στα 30-40 εκ. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

    Τα μεγέθη αυτά είναι σημαντικά αυξημένα και από το 2019 όταν η εταιρεία είχε €190 εκατ. τζίρο, με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €95 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων (PBT) στα €31 εκατ.

    Κατά τη χρήση του 2022 η Avis Hellas αύξησε κατά 17,8% τον κύκλο εργασιών της, σε 231 εκατ. ευρώ, και ενίσχυσε κατά 20% τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), σε 123,2 εκατ. ευρώ.

    Η βελτίωση των επιδόσεών της φέτος συνδέεται με την αύξηση κατά 25% που παρουσιάζει το leasing και στην αύξηση κατά 10% στο rent a car.

    H καλή πορεία του rent a car, συνδέεται με την αύξηση της ζήτησης λόγω τουρισμού, και σε όγκο η αύξηση στο rent a car είναι στο 16% αλλά ο υψηλός ανταγωνισμός στην αγορά πιέζει τις τιμές και έτσι είναι μικρότερη η αύξηση σε αξία.

    Το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά εκτιμάται στο 32%, ενώ τονίζεται ότι ανεβαίνει ο πήχης του ανταγωνισμού στον κλάδο λόγω της μεγάλης ζήτησης, και δραστηριοποίησης και νέων εταιρειών.

    Συνεχής ανανέωση στόλου

    Η εταιρεία διαθέτει στόλο  53.000 οχημάτων, ο οποίος, κατά πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα έχει ανανεωθεί κατά 10.000 αυτοκίνητα από τα οποία 7.000 θα είναι ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα.

    Ήδη στο πρώτο εξάμηνο η εταιρεία έχει προμηθευτεί 3.500 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ενώ η μέση αξία αυτοκινήτου της εταιρείας έχει αυξηθεί στα 28.500 το 2023 από 23.000 το 2022.

    Στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης στους πελάτες της και στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους παρόχους ενέργειας για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών στις εγκαταστάσεις των πελατών της.

    Avis Budget Group

    Η Avis Budget Group είναι διεθνής εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, η μεγαλύτερη στην παροχή λύσεων κινητικότητας και διαθέτει τρεις από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες στον κλάδο την Avis, τη Budget και τη Zipcar,  που δραστηριοποιείται στο car sharing.

    Οι υπηρεσίες της εταιρείας προσφέρουν μια σειρά επιλογών, από ενοικίαση αυτοκινήτου και φορτηγού μέχρι το car sharing (κοινή χρήση αυτοκινήτου) κατά παραγγελία που φέρνουν τα οχήματα πιο κοντά στο σημείο και όταν τα χρειάζονται οι πελάτες, ανά λεπτό, ώρα, μονή διαδρομή, ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία κρατήσεις.

    Έχει παρουσία σε 11.000 σημεία   σε περίπου 180 χώρες. Δίνει έμφαση  στην καινοτομία και διαμορφώνει  το μέλλον της κινητικότητας.

    Το 2022 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο της AVIS  που εμφάνισε συνολικό τζίρο 12 δισεκατομμύρια δολάρια και προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    H Avis αναδείχθηκε ως Great Place to Work

    Lamda: Η LAMDA Marinas Investment Προτιμητέος Επενδυτής για την μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα

    H Goldman Sachs επιλέγει το ΧΑ – Αυξάνει την τιμή στόχο στις 1.375 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ