• Business

    Mytilineos: Ποιοι είναι οι τρεις μοχλοί ανάπτυξης που θα απογειώσουν τα μεγέθη του 2022

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο της Mytilineos βρίσκεται πίσω από τη σταθερή άνοδο μεγεθών της εταιρείας σε κάθε τρίμηνο, ενώ η συγκυρία  των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων και η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου με συστηματικές επενδύσεις κάνει όλο και περισσότερο φανερό πώς  το 2022 θα είναι μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο.

     Ο όμιλος, δομημένος έτσι ώστε να  μπορεί και εξασφαλίζει πλεονεκτήματα ευνοείται από τη συγκυρία της ανόδου των τιμών του αλουμινίου και της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, κινείται στρατηγικά για την ενδυνάμωσή του σε κάθε τομέα δραστηριότητάς του.

    Οι ανοδικές τιμές του αλουμινίου, η καθετοποιημένη δραστηριότητα στην ενέργεια και η συνεχής ανάπτυξη στις ΑΠΕ και τα βιώσιμα έργα, αποτελούν τους τρεις μοχλούς που αναμένεται να οδηγήσουν στη σημαντική αύξηση κερδών το 2022. Η δυναμική αυτή διαφαίνεται ήδη από τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αφού  όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ομίλου η θετική προοπτική 2022 εξασφαλίζει υψηλότερες επιδόσεις.

    Καθώς διανύουμε το Δ’ Τρίμηνο του 2021, η MYTILINEOS καταγράφει φέτος νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ενώ παράλληλα επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος προετοιμάζοντας τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη τα αμέσως επόμενα έτη σε ευθυγράμμιση και με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Πλέον, αυτή η προοπτική ανάπτυξης είναι ορατή και από τους αναλυτές. και Στη χθεσινή ανάλυση της CITI προβλέπει πολύ σημαντική αύξηση στην κερδοφορία της ΜYTILINEOS για το 2022 και ήδη στο εννεάμηνο σημειώνει ότι το μείγμα της κερδοφορίας του ομίλου χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό, με το EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι καλύτερο των εκτιμήσεων αφού αυξήθηκε κατά 80% έναντι 40% που ανέμενε η Citigroup.  

    1.Οι ανοδικές τιμές του αλουμινίου

    Στο αλουμίνιο, η MYTILINEOS, έχοντας εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχει εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ το ενεργειακό κόστος στις δραστηριότητές της στο αλουμίνιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένο λόγω της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της Αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής Αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους (project NEW ERA 250) εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο Αλουμίνιο.

    Στο εννεάμηνο η μέση τιμή του Αλουμινίου (LME 3Μ) ανήλθε στα επίπεδα των 2.400 $/τόνο, 44% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ την περίοδο που διανύουμε οι τιμές στο LME ανήλθαν έως τα επίπεδα των 3.180 $/τόνο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές κερδοφορίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι τιμές των premia, έχοντας διπλασιαστεί στο εννεάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    2.Καθετοποιημένη δραστηριότητα στην ενέργεια

    Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της εταιρείας στο εννεάμηνο ανήλθε σε 4,0 TWh, που αντιστοιχεί στο 10,1% της συνολικής ζήτησης. Η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS ήταν μειωμένη στις 3,6 TWh από 4,1 TWh την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς, η εταιρεία προχώρησε στην προγραμματισμένη τρίμηνη «Μεγάλη Συντήρηση» του σταθμού της Korinthos Power κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2021. Η μονάδα λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Ιουνίου και θα ενισχύσει με τη λειτουργία της το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και βέβαια το 2022. Από το 2022  με την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW στο τέλος τους έτους, θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ ~2,3 GW από θερμικούς σταθμούς και μονάδες ΑΠΕ και επομένως αναμένεται να διπλασιάσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα όσον αφορά στην παραγωγή.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα της δώσει επίσης τη δυνατότητα σταδιακά να διεκδικήσει αναλογικά και υψηλότερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, αλλά και τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής  οικονομίας τα επόμενα έτη.

    3.Συνεχής ανάπτυξη στις ΑΠΕ και βιώσιμα έργα

    Στα βιώσιμα έργα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων του ομίλου ανέρχεται σε  848 εκατ. ευρώ στο τέλος του εννεαμήνου, δίνοντας μια εικόνα για τα μελλοντικά έσοδα του τομέα.

    Μαζί με τα έργα  που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το συνολικό ανεκτέλεστο φτάνει τα  1,7 δισ. ευρώ. Τέλος, η MYTILINEOS, στοχεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιαίτερα για έργα τα οποία προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έργα  διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα  ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ