• Business

    Mytilineos: Οι νέες business στο Κάλγκαρι του Καναδά και η κυριαρχία στην πράσινη ενέργεια- Τι αγόρασε

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Συμφωνίες για την εξαγορά πέντε έργων παραγωγής πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά ολοκλήρωσε η Mytilineos στον Καναδά, επεκτείνοντας στη Βόρειο Αμερική τη  δραστηριότητά του, όπως είχε γράψει το mononews.gr.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα πέντε έργα είναι συνολική ισχύος 1,5 GW και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στην Αλμπέρτα του Καναδά, στο Κάλγκαρι. Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ομίλου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στην Αμερική και αναμένεται να ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών.

    Η επιλογή του Καναδά συνδέεται τόσο με τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, που προσφέρει η χώρα, όπως μείωση φόρου 30% για τις νέες επενδύσεις, όσο και με τον καναδική Fairfax που είναι μέτοχος στον ελληνικό όμιλο.

    Με την κίνηση αυτή η Mytilineos, ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο παραγωγής πράσινης ενέργειας ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διεθνοποίησή της, κάνοντας πράξη τη στρατηγική της να επενδύει συστηματικά στην πράσινη μετάβαση.

    Η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της MYTILINEOS, που μέχρι πρότινος ανερχόταν σε 9,1GW τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, μετά τις συμφωνίες  θα ξεπεράσουν τα 10,5 GW.

    Ήδη η δραστηριότητα στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αποδίδει στον όμιλο ενώ αναμένεται οι αποδόσεις αυτές να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τα πράσινα EBITDA του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της εταιρείας αυξάνεται όσο αυξάνεται η συμμετοχή των πράσινων EBITDA στο σύνολο των EBITDA καθώς ο πολλαπλασιαστής τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

    Χαρτοφυλάκιο πάνω από 10,5 GW στις ΑΠΕ

    Όσον αφορά τη σημερινή παρουσία του ομίλου στις ΑΠΕ, διαθέτει:

    Α.  539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)
    Β.  ~1.0GW  είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
    Γ.  ~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
    Δ.  >5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)

    Επιπλέον, στην Ελλάδα η MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,1 GW.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το 2023 αναμένεται να ηλεκτροδοτηθεί  1GW έργων  και 2,5GW το 2024. Η κερδοφορία του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση και η τιμολόγηση παραμένουν ισχυρές, διατηρώντας αυξημένα περιθώρια κέρδους.

    Ευάγγελος  Μυτιληναίος: Επενδύουμε στην πράσινη μετάβαση

    Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS Energy&Metals, Ευάγγελος  Μυτιληναίος παραχώρησε χθες συνέντευξη στο Bloomberg TV και συγκεκριμένα στην εκπομπή Markets European Close και στους δημοσιογράφους Guy Johnson και Alix Steel.

    Ο κ. Μυτιληναίος έδωσε έμφαση στα κίνητρα που δίνονται στις «πράσινες» επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική και προανήγγειλε μία μεγάλη συμφωνία για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «πράσινη» μετάβαση και στις ενέργειες που κάνει η Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση και ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε τον στρατηγικό σχεδιασμό της MYTILINEOS Energy&Metals τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «πράσινη» ενέργεια χωρίς «πράσινη» μεταλλουργία.

    Όπως είπε ο όμιλος επενδύει δυναμικά στην πράσινη μετάβαση σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως σημείωσε, “Είμαστε παρόντες σε 32 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Αυστραλία, με σημαντική παρουσία στη Χιλή και μετά τον IRA και τα νέα μέτρα της καναδικής ενδιαφερόμαστε αρκετά για τη Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα.”

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: Κοντά σε συμφωνία στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη Βόρεια Αμερική

    Mytilineos: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ